2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Növény

Hogy védekezzünk a növényeket érő napi környezeti stressz ellen?

A növényi színanyagok, a búzát károsító mikroszkopikus gombák és a gabonafehérjék változatos világa is téma lesz pénteken, a Kutatók éjszakáján az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjában, ahol összesen tíz különböző program közül választhatnak a természettudományok iránt érdeklődők.
 
 

A kutatóközpont alkalmazott genomikai osztálya A gabonafehérjék változatos világa címmel bemutatja a laborjában alkalmazott főbb vizsgálati módszereit és az ehhez kapcsolódó műszereket, amelyeket különböző gabonafélék örökítőanyagának és az általuk kódolt fehérjéknek a tanulmányozására, azonosítására használnak. A látogatók megismerkedhetnek a gabonakutatásban alkalmazott fehérjeizolálási és -elválasztási technikákkal és ezek jelentőségével. A résztvevők betekintést kapnak az így nyert adatok felhasználási lehetőségeibe, növénynemesítési, valamint humán egészségügyi célokra (allergiakutatás) való alkalmazásukba.

Az érdeklődőknek bemutatják Közép-Európa legnagyobb, 50 kamrából álló növénynevelő klímakamrarendszerét és az ott folyó kutatási kísérleteket. A klímaberendezésekben a Föld bármely részének időjárási körülményei előállíthatók mínusz 25 foktól plusz 45 fokig.

A Kutatók éjszakáján a martonvásári rezisztencianemesítők várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnének betekintést nyerni a búzát károsító mikroszkopikus gombák világába, és megismerkednének azokkal a vizsgálati módszerekkel, amelyek segítségével többet megtudhatnak arról, hogyan képesek kezelni a növények az őket érő mindennapi környezeti stresszeket.

A növényélettani osztály szakembereinek bemutatója segítségével bárki megismerkedhet a szivárvány minden színárnyalatát magában foglaló növényi színanyagok jelentősebb képviselőivel. Megnézhetik azt is, hogyan hat a környezet a növények "színvilágára", megtapasztalhatják mi a fluoreszcencia és mire használható.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu