Hogyan érinti a kijárási korlátozás a mezőgazdasági munkák elvégzését? Mutatjuk!

Hogyan érinti a kijárási korlátozás a mezőgazdasági munkák elvégzését? Mutatjuk!

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-ától érvényes kijárási korlátozások - a kamara kérésének megfelelően - lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, ma reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában jelentette be: a kormány kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ez nem teljes kijárási tilalmat jelent, ennél enyhébb korlátozás lesz a magyar lépés, például lehetővé tették az egészségügyi sétát is, 1,5 méteres távolság tartása mellett. A korlátozások megsértése szabálysértésnek minősül, nincs olyan szabály, ami szankciók nélkül működne. 5-től 50 ezer forintig bírságolhatnak a rendőrök szabálysértés esetén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint a 2020. március 27-én megjelent kormányrendeletben szerepel, a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor - írja közleményében a NAK. Ezen alapos indokok közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) vásárlás. Ugyancsak alapos ok a rendelet szerint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben vásárlás - ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat -, a piacon, a helyi termelői piacon vásárlás, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben vásárlás.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

További alapos indok a rendelet szerint egyebek közt az üzemanyag-töltőállomás felkeresése, a szállítási szolgáltatások igénybevétele, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele, a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele. A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele, az állatok ellátása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NAK intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy - a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel - egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?