Hogyan lehetünk eredményesek? - Ezt kell ismerniük a kertészeknek

agrarszektor.hu
Agrokerti Party néven kertészeti gépbemutatót és szakmai szimpóziumot tartott Fehérgyarmat határában az Agroker Holding Zrt. A gyümölcsültetvények tulajdonosai nemcsak a termesztés és tápanyag-utánpótlás terén jutottak hasznos információkhoz, de 17 gépkapcsolat munkáját is megtekinthették a cégcsoport kísérleti gyümölcsöskertjében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több száz érdeklődő vett részt a nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. immár ötödik alkalommal megtartott, július 6-i kertészeti gépbemutatóján, amelyet a cseresznye- és meggyszezonon túl, de még jóval az alma betakarítása előtt tartottak meg a fehérgyarmati regionális központban. Deme János, a Malagrow Kft. szaktanácsadója szerint a minőségi termékeket mindig el lehet adni, ehhez azonban elengedhetetlen az eltarthatóság növelése, illetve a gyümölcsök megfelelő kalciumpótlása, ami a sejtváz stabilitásának fokozásában játszik fontos szerepet. Ha azonban a gyökérre vagy a lombra juttatjuk ki ezt a hasznos mezoelemet, akkor a kalcium 90%-a nem a gyümölcsre vándorol, hanem a növény egyéb részeire. Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy közvetlenül a termés felületét borítsuk be vele, bár néhány fajta (pl. az idehaza is elterjedt Jonagold) genetikailag kevés kalciumot képes felvenni. Jó tudni, hogy az intenzív növekedés és a szárazság kivonja a gyümölcsből a kalciumot, éppen ezért tanácsos rendszeresen pótolni.

Hajdú András, a Fitohorm Kft. területi képviselője a bő három évtizede működő, és a lombtrágya tekintetében piacvezető cég 50-60-féle termékéből az alma termesztésében használatosakat emelte ki. Sőt, egy komplett almatechnológiát is bemutatott, amely a Fitohormnál mindössze 6 szerből áll, és ezek közül egy mikroelemekkel kiegészített bóroldat valódi újdonságnak számít a kínálatukban. Tánczos László, a Jeli 2000 Kft. ügyvezetője a Csöpp Mix lombtrágyacsaládjuk kapcsán a helyes tápanyag-gazdálkodás fontosságára hívta fel a figyelmet. A vas felvétele tömörödött, illetve meszes talajon igen nehéz a növény számára, ezért - bár a hazai talajok többnyire elég vasat tartalmaznak - figyelni kell rá, nehogy hiányállapot lépjen fel. A gyökérnövekedést fokozó cinkből viszont eleve kevés van a talajainkban, így célszerű folyamatosan pótolni, akárcsak a virágképződésben elsődleges szerepet játszó bórt. Az alga szintén a virágképletek kialakulásánál nélkülözhetetlen, valamint stresszoldó hatású is, a kálium a vízháztartást szabályozza és serkenti az ellenálló-képességet, míg a magnézium a fotoszintézishez nélkülözhetetlen, és hiányában apró marad a gyümölcs.

Czikó Dénes, a Biolchim Kft. területi képviselője a napégés elleni szerüket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Bár többen is bemutattak hasonló termékeket, ennek egyediségét az adja, hogy kaolinnal véd a gyümölcsperzselés ellen. Lényegében egy fényvisszaverő réteg kerül általa a termésre és a lombra, védve azok bőrszövetét. A gyümölcs lassabban melegszik fel, jobb a cukormegtartó képessége is, megtörölgetve pedig vonzóan csillogó, igazán "piacos" terméket kapunk a cég munkatársa szerint. A szer szinte mindennel keverhető, ráadásul kaolintartalma riasztólag hat a levéltetvekre, poloskákra és a körte levélbolhára is.

A Bayer Hungária Kft. területi képviselői, Simon Zoltán és Gáspár Gergő szintén a kár- és kórokozókra hívták fel a figyelmet. Idén az enyhe telet tavaszi aszály, majd fagyok és jégesők követték, ami alaposan megnehezítette a gyümölcstermesztők dolgát. Májusban aztán megérkezett a csapadék is, Nyíregyháza környékén például az első félévben 400 mm eső hullott. A változékony időjárás hatására felerősödtek a szívókártevők, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a pajzstetvek, vértetvek és levéltetvek jelentették eddig a legnagyobb problémát. A növénybetegségek közül a varasodás és tűzelhalás ezúttal nem okozott számottevő kárt, a lisztharmat viszont annál inkább. A Bayer Hungária Kft. szakemberei a felsorolt károsítók szinte mindegyike ellen tudtak terméket vagy technológiát ajánlani.

Váradi István, a fehérgyarmati regionális központ vezetője a kísérleti beállításokról tartott beszámolót. 5 parcellán, 1-1 hektáros táblákon tették próbára a Yara, a Fitohorm, a Csöpp Mix, a Biolchim, valamint a Malagrow és a Bayer technológiáit, 1000-1000 literrel végezve kezeléseket. Az enyhe tél és a későbbi sok csapadék miatt az időjárás két héttel "előrébb járt" a szokásosnál, az első permetezést március végén végezték el. Május második felére a meteorológusok nagyobb lehűlést jósoltak, amiből Fehérgyarmat környékén csak 3-4 Celsius-fokos visszaesés volt tapasztalható, így csak kismértékű fagyás következett be. Nem sokkal korábban, május 9-én viszont 15 mm csapadék hullott, jelentős mennyiségű jéggel, ami "megütötte" az almát, és ez kihat a gyümölcs végső minőségére is. A június sokkal esősebb volt az előre jelzettnél (bő 200 mm csapadék hullott), így nem csoda, hogy a hónap végén már a 14. permetezésnél tartottak.

Az Agrokerti Party vezető programján, a kertészeti gépbemutatón 17 gépkapcsolat munkáját nézhették végig a kilátogatók. Dojcsák János gépüzletág-vezető elmondta, hogy a jelenleg is aktív pályázatok közül az állattartó telepek korszerűsítésével, valamint az öntözéssel és a szárítással kapcsolatos kiírások mindegyikéhez tudnak gépeket kínálni. Sokan lettek volna kíváncsiak ugyanakkor a kertészeti gépbeszerzésekre is, ám erről egyelőre az Agrokernél is csupán annyit tudtak, hogy a szűkített nyomtávú traktorok talán beszerezhetők lesznek ennek keretében, ha egyszer valóban megjelenik a kiírás.

Ami a bemutatott gépeket illeti, a traktorok között egy valódi újdonságot is felfedezhettünk, hiszen a Massey Ferguson 4700-as szériája itt jelent meg először szélesebb közönség előtt. A kertészetekbe is ajánlott univerzális erőgép a mechanikus szegmensben kínál prémium megoldásokat. A Fehérgyarmaton munkába állított 4709-es modell 3 hengeres, 3300 köbcentis, 95 LE-s AGCO Power (korábbi nevén: SISU) motorral van felszerelve, amely a Tier 4 Final emissziós előírásoknak is megfelel, valamint 12×12 fokozatú szinkronváltóval rendelkezik.

Az új Massey Fergusonon és régebbi társain kívül néhány MTZ/Belarus traktor biztosította a vonóerőt a munkagépek számára. Az idehaza sikerdarabnak számító 820.4-es modell mellett a gazdálkodók közelebbről is szemügyre vehették a 923.5-ös MTZ-t, amely nemcsak küllemét tekintve modernebb, de a motorborítás alatt dolgozó, 95 LE-s Perkins erőforrás, valamint az SCR (AdBlue) rendszer is annak a jele, hogy a fehérorosz gyár is igyekszik lépést tartani a korral.

A munkaeszközök között felvonult a Fliegl egytengelyes vákuumos tartálykocsija és konténerszállító pótkocsija, és ezek mellett jórészt az Agroker olasz gyártmányú termékeiből kaptak még ízelítőt a résztvevők. Láthattak 4 konténeres kapacitású, görgős, billentős konténerszállító kocsit és önjáró szedőkocsit, amely akár a jégháló alá is befér, képes kis sugárban fordulni és oldalazni, és a közúton traktorral vontatható. Ezenkívül bemutattak egy Dragone permetezőgépet, valamint egy mulcser és gallyseprű kombinációját (előnye, hogy tisztán tartja a fák alját), illetve egy gyökérvágót, amely a felesleges nyúlványoktól szabadítja meg a növényt.

A kísérleti kert sorain végighúztak ágaprítót, talajmarót, tárcsás tőközművelőt, valamint egy műtrágyaszórót is. Sok érdeklődőt vonzott a rézsűmulcser, a kertészetekbe kifejlesztett, 3,3 köbméter kapacitású Agrofer trágyaszóró, és a Güttler különleges talajbaktérium-kijuttató eszköze is, amely 200 literes tartállyal, 45 cm-es tárcsákkal és lezáró elemként prizmacsúcsos hengerrel volt felszerelve. A gazdag kínálatot az Annovi Reverberi magasnyomású hideg és meleg vizes mosók tették teljessé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?