Hogyan létesítsünk öntözési közösséget?

Hogyan létesítsünk öntözési közösséget? (x)

agrarszektor.hu
Az NFK szerepe az öntözési közösségek megalakulásának elősegítésében

Az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. tv. alapján öntözési közösségként olyan gazdasági társaság, szövetkezet vagy termelői csoport ismerhető el, amelynek tagjai az öntözési körzet területén található földrészlet használati jogával rendelkező mezőgazdasági termelők. Az öntözési közösség tagja lehet legalább két mezőgazdasági termelő, akik szántóföldi növénytermesztés és ipari zöldségtermesztés esetén min. 100 ha, kertészeti zöldség-gyümölcstermesztés esetén pedig min. 10 ha földterületet terveznek öntözni.


Amennyiben létrejön a gazdálkodók együttműködése a közös öntözés érdekében, és létrehoznak egy jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságot, vagy szövetkezetet, lehetőségük nyílik benyújtani az öntözési közösség elismerésére irányuló hivatalos kérelmüket az NFK-hoz az ontozesfejlesztes@nfk.gov.hu címen.

A kérelem részeként szükséges benyújtani a vonatkozó jogszabályok által meghatározott dokumentumokat. Ezek között szerepel az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 302/2020. (VI. 29.) Korm. rend. 2. számú melléklete kitöltve; cégbejegyzést igazoló okirat; jogszerű földhasználatot igazoló dokumentumok; magánszemély tagok esetében a mezőgazdasági termelőtevékenység igazolása; méretarányos helyszínrajz az öntözni kívánt területekről; új beruházás esetén előzetes projektterv és költségterv. Továbbá indokolt a már meglévő vízjogi engedélyek beküldése és részletes tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy mely területek esetében van folyamatban engedélyezés. A vízjogi üzemeltetési engedéllyel nem rendelkező, újonnan öntözendő területek esetében az NFK részére szükségszerű benyújtani a területileg illetékes vízügyi igazgatási szerv előzetes állásfoglalását az öntözővíz rendelkezésre állásáról.

A dokumentáció hiánytalan beérkezése után, az NFK a kérelmet megvizsgálja. Az öntözési közösség elismerésére vonatkozó eljárás során kijelölésre kerül az öntözési körzet a terület domborzati, hidrológiai, ingatlan-nyilvántartási viszonyai, valamint a területen futó egyéb vonalas létesítmények figyelembevételével. Az NFK a beérkezett kérelmet és az elismeréshez szükséges dokumentációt a szakmai véleményével kiegészítve felterjeszti az agrárpolitikáért felelős miniszternek. Ezt követően a miniszter egyedileg megvizsgálja az elismerési feltételek meglétét, majd dönt az öntözési közösség elismeréséről. Az elismert közösségekről az Agrárminisztérium nyilvántartást vezet és honlapján közzéteszi.

https://nfk.gov.hu/ontozesfejlesztesi_foosztaly

(x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13