Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól?

Hogyan védjük meg a búzát a kalászfuzáriumtól? (x)

agrarszektor.hu
A SAATEN-UNION ellenálló fajták és hibridek, valamint a megfelelő agrotechnika kombinációját ajánlja.

A feldolgozók és a fogyasztók jogosan várhatják el, hogy a gazdaságok által kibocsátott árualap ne csak az elvárt mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre, hanem egészséges élelmiszer és takarmány piacra kerülését is biztosítsa. Ennek értéke kimagasló napjaink mezőgazdaságában, az alapjait pedig a következetes fajtahasználat teremtheti meg. 

A fajtahasználat jelentősége különösen nagy az őszi búza termesztése során - kisebb vagy nagyobb mértékben - fellépő fuzáriumos megbetegedések megelőzésében és hatékony kezelésében. Hiszen a gabonafélék kalászaira is veszélyt jelentő fuzáriumos fertőzés következtében jelentős mértékben csökken a terméshozam és a hektolitertömeg - léha, töppedt szemek képződnek -, a kórokozó gomba ezenfelül a toxintermelésével erősen csökkenti a termény minőségét, piacosságát is. 

A fuzárium bármelyik fenológiai stádiumban képes megfertőzni a kalászosnövény-állományt. Éppen ezért az a véleményünk, hogy a fuzáriumfertőzés elkerülése komplex gondolkodást és megoldásokat igényel, amelyek során nem szabad kizárólag a kémiai védekezési lehetőségekre támaszkodni. A fuzáriummal első lépésben úgy tudjuk felvenni a harcot, hogy fajtaazonos, garantált minőségű és megfelelően csávázott vetőmagot vetünk el. Fontos az elővetemény is, hiszen a hazánkban előszeretettel alkalmazott vetésszerkezet - a kukorica és a kalászos növények magas részaránya miatt - a fuzáriózis járványszerű elterjedésének kedvez. Mindenképpen szükséges az alkalmazott talajművelési mód jelentőségét is kiemelni, amiben meghatározónak kell lennie a szármaradvány-gazdálkodásnak. Ugyanis a helytelenül kezelt tarlómaradványok a talajfelszín közelében maradva jelentős kockázattal járnak a fuzáriumos fertőzések szempontjából.  

Az alkalmazott fajta tulajdonságai, fogékonysága is nagy szerepet játszik a fuzáriumfertőzés kockázatának jelentős mérséklésében. A jó vagy kiváló fuzáriumtoleranciájú fajta vagy hibrid használata sem lehet azonban önálló és elegendő biztosítéka az állományok fuzáriummentességének, hiszen a búzafajtákban a fuzáriummal szemben teljes körű és tartós rezisztenciát a nemesítőknek még nem sikerült rögzíteniük. Mégis jelentős különbségeket találunk a fajták között a kórokozóra való fogékonyság szempontjából. Ezért úgy gondoljuk, hogy jól dönt az a gazda, aki a kórtani kockázatok mérséklése érdekében a kalászos gabona termelését észszerű arányban egyszerre több búzafajtára és -hibridekre alapozza. A fuzárium kezelésében fontos szerepet játszik a növényvédelem: megfelelő időzítéssel teljes virágzáskor, a kórokozóval szemben hatékony készítményekkel végezzük el a kalászvédelmet. Eltérő kalászolási és érési idejű búzafajták és -hibridek, az úgynevezett kalászolási sor alkalmazása szintén segíti a gombaölő szeres kezelés megfelelő időzítését.

Az összetett és hatékony védekezés különösen fontos része, hogy a gazdálkodók tudatos fajtaválasztással készüljenek az esetleg bekövetkező fertőzés mérséklésére. A SAATEN-UNION Hungária Kft. kínálatában megtalálhatók azok a fajták, amelyek jó-kiváló kalászfuzárium-ellenállósággal rendelkeznek. Ezek közé tartozik a hagyományos fajták közül a LINDBERGH, a CAMELEON, a CHIRON, valamint a legismertebb GENIUS, a hibridbúzák közül pedig a HYDROCK, a HYWIN, valamint a HYFI.


Tapasztalataink szerint a fuzáriummal szembeni fellépés során nagyon fontos, hogy növényeink a lehető legjobb kondícióban legyenek, homogén állomány alakuljon ki. Az egyenletesen fejlődő állomány ugyanabban az időpontban kerül a kalászhányás időszakába, azonos időpontban virágzik, azaz válik a kalászfuzáriumra legérzékenyebbé. Így egy jól időzített kezeléssel az állomány egészét eredményesen tudjuk megvédeni. 

Az azonos ütemben fejlődő állomány kialakulásában nagy a jelentősége annak, hogy a SAATEN-UNION egyes hibridfajták esetében méretazonos, úgynevezett frakcionált vetőmagot biztosít. Az egyforma méretű vetőmagok egyenletes kelést és kezdeti fejlődést biztosítanak, ami még homogénebb, technológiai szempontból kiválóan kezelhető állomány alapját képezi. 

A kalászfuzáriózis elleni eredményes védekezés sokszor állítja komoly kihívás elé a gazdálkodókat. Meggyőződésünk, hogy a védekezés kizárólag a fentiekben vázolt komplex megközelítéssel válhat eredményessé. 

A SAATEN-UNION 2020. őszi fajtakínálatát, valamint hibridkalászos-portfólióját bemutató kiadványok letölthetők a képekre kattintva:

 


Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 

(X)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?