2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Növény

Hová jut el a magyar gabona? (x)

Talán sok olvasó számára meglepő lehet, hogy pár éve a magyar kukorica akár Dél-Koreáig is eljutott, egy magyar árpával rakott teherhajó pedig talán épp e cikk írásakor éri el a szaúd-arábiai Jeddah vagy Dammam kikötőit.

Az egyre hatékonyabbá váló globális gabonakereskedelem, valamint a magyarországi gabonák számára komoly versenyt támasztó, növekvő orosz és ukrán gabonatermés azonban kikényszerítik, hogy a régiós ellátási láncok lerövidüljenek, és a gabonák a termőhelyükhöz minél közelebb találjanak vevőre. Magyarország a közép-kelet-európai régió tagjaként így egyre növekvő mértékben támaszkodik az EU-n belüli vevőkre, amit az alábbi ábra is jól szemléltet:


A következő bekezdésekben a legfontosabb kalászos gabonánk, a búza helyzetét vesszük górcső alá. A búza esetében érdemes külön kiemelni Olaszországot, amely hazánk teljes búza exportfeleslegének – szezontól függően 2,2-2,8 millió tonna – körülbelül 40 százalékát vásárolja fel. Ez azonban nem volt mindig így. Az alábbi ábra is jól mutatja, hogy miközben 8-10 évvel ezelőtt például Franciaország volt az egyik legjelentősebb exportőr Olaszország irányába, addig mostanra Magyarország már többet exportál, mint a franciák.


A búza esetében az Olaszországba irányuló több, mint 1 millió tonna búza körülbelül 60 százaléka tehervonatokon, a maradék 40 százalék közúton éri el az olasz végfelhasználókat, akik jellemzően malmok, takarmánykeverők.

A második legnagyobb vevő Ausztria, ahova mostanra évente közel fél millió tonna szállítmány jut el. Itt a szokásos takarmánycélú és malomipari felhasználás mellett a keményítőgyártás is egyre növekvő volumenben támaszkodik a hazai gabonára. Az osztrák partnerek a dunai folyami szállítást is előnyben részesítik a szokványos szárazföldi logisztika mellett.

A Romániába irányuló export jelentős része közvetlenül a constantai kikötőbe érkezik, ahol nagyobb tengerjárókba való átrakodás után végül más országokban (Ciprus, Görögország, Törökország, Izrael) köt ki. Szezontól függően előfordulhat jelentősebb határmenti közutas export is a nyugat-romániai területekre, elsősorban a malmok részére.

A maradék fennmaradó exportfelesleg a szomszédos országokba, így Horvátországba, Szlovéniába kerül. Ugyanitt érdemes megemlíteni, hogy Bosznia is éves szinten 150-200 ezer tonna magyar malmi búzát vásárol, elsősorban a dél-magyarországi megyék terméséből szemezgetve.


A három tagból álló Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportja (www.glencore.hu) a hazai olajos magok, valamint gabonák kereskedelmének egyik fontos szereplője, továbbá gyártási és raktározási tevékenységet is folytat. Regionálisan is jelentős szerepe van Kelet-Közép-Európában, ahol kereskedelmi, logisztikai, termelési bázisokkal rendelkezik. A Pannon Növényolajgyártó Kft. (a Glencore magyarországi cégcsoportjának tagja) Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát üzemelteti Foktőn.

(x)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu