2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Növény

Hűtőházakkal oltaná a tüzet a minisztérium

Hosszú távon feldolgozó üzemek létesítése, a tároló- és hűtőkapacitás növelése a megoldás a termelők gondjaira – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki képviselői előtt kedden Budapesten.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az államtitkár a nehéz helyzetbe került alma- és egyéb gyümölcstermelők érdekében tett kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban emlékeztetett: a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 26 500 tonna almalevet vesz meg azoktól, akik igazolják, hogy kilónként 20 forintos árral vásárolták a gyümölcsöt a termelőktől, az étkezési almáért pedig kilónként 35 forintot adnak. Az ár az önköltség fölött van - hangsúlyozta. Összességében 400 ezer tonna alma felvásárlásáról van szó, ami az idei teljes almatermés több mint fele - emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy ezzel orvosolni lehet azokat a piaci anomáliákat, amelyek az átlagosnál 40 százalékkal nagyobb idei almatermés miatt alakultak ki. Ezzel a megoldással a kormány garanciát lát arra, hogy az alma nem marad a fákon, és a pénz a gazdákhoz jut - közölte az államtitkár. Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy a felvásárolt gyümölcsöt a közétkeztetésben, az iskolai és szociális étkeztetésben kívánják felhasználni – tudta meg az MTI.

 

A következő időszakban azon kell dolgozni, hogy hogyan lehet olyan megoldásokat találni, amelyekkel csökkenthető a piaci nyomás - fejtette ki Nagy István. Felidézte: tavasszal a hirtelen jött meleg miatt gyorsabban érett a meggy, ezért gyorsabban kellett elhelyezni ugyanazt a mennyiséget ugyanazon a piacon. Ha lett volna kellő kapacitású hűtőház és feldolgozó üzem, akkor el lehetett volna kerülni a piaci nyomást, sokkal inkább árvédő szerepe lett volna a támogatásnak - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy most hasonló a helyzet az almával. Hosszú távú megoldásokra van szükség; hűtőházakat, feldolgozó üzemeket kell létesíteni, és tulajdonba adni termelői csoportoknak vagy akár állami tulajdonban tartani, de a tároló és hűtőkapacitást növelni kell - mondta az államtitkár. Képviselői kérdésre válaszolva közölte: az új európai uniós források 60 százaléka gazdaságélénkítő beruházásokra megy majd, ebben hangsúlyosan szerepelnek az élelmiszer-feldolgozók. Az albizottság ellenzéki tagjai nem hivatalos ülést tartottak a kormánypárti képviselők távol maradása miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu