2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Növény

Idén kevés nyereség lesz a szántóföldeken

Nem tudnak várhatóan nagy nyereséget realizálni a gazdák a szántóföldi növényeken az idén. Békés megyében befejeződtek a nyári aratási munkák.
 
 

Az idén nagy különbségek jellemezték a termésátlagokat Békés megyében – mondta az MTI-nek Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára. Az őszi búza hektáronként 3-8 tonna termést hozott. Észak-Békésben a termésátlag 0,5-1 tonnával jobb lett a sokévi átlagnál, ám a minősége gyengébb, mindössze 40-45 százaléka lett étkezési vagy eurobúza. Közép- és Dél-Békésben épp fordított a helyzet, ott a búza körülbelül 70 százaléka étkezési, 30 százaléka takarmány minőségű lett, a termésátlag viszont elmaradt a tavalyitól.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!A 92 ezer 565 hektáron vetett őszi búza termésátlaga hektáronként öt tonna lett a megyében. A felvásárlási árak az aratás kezdete óta némileg javultak. A takarmánybúzát a kezdeti 34-36 ezer forint/tonna helyett 39-41 ezer forintért veszik át; az étkezési búzáé 39-42 ezer forintról 46 ezerre nőtt. Barabás Béla szerint az önköltségi árak hektáronként 220-250 ezer forint körül alakulnak, a gazdák 50 ezer forint feletti átvételi ár esetén tudnának nyereséget realizálni.

Repcét 19 ezer 380 hektáron termesztettek, a teljes terület betakarítása után 54 ezer 264 tonna termény lett, a termésátlag hektáronként 2800 kilogramm volt. A főtitkár szerint aki időben leszerződött, az a tavalyival azonos, tonnánként 118-120 ezer forintos átvételi árakat tudott elérni, miközben jelenleg 110 ezer forintot adnak a repcéért.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu