2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Növény

Időjárás: nagy a baj a Hajdúságban és a Nyírségben!

Szombaton előre láthatólag egy markáns hidegfront érkezik majd Magyarországra, amely meghozza az őszi időjárást, habár csak a hőmérsékletben lehet majd ezt érzékelni. Ez után a front után sem fordul ugyanis csapadékosra az idő, és valószínűleg csak egy nap lesz esős, aztán ismét száraz idő következik. Északkeleten ugyanakkor még mindig nagyon nagy a szárazság, és több mint 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekből. Ezeken a területeken a száraz talaj miatt vontatott lehet a repce kelése, valamint növényfejlődése.
 
 

Az elmúlt egy hét során jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak pénteken és szombaton fordultak elő elszórt záporok, elsősorban a Dunántúlon és északkeleten, az ország területének nagyobb része ugyanakkor teljesen szárazon maradt. A talaj nedvességtartalma a szeptember eleji csapadékeloszlásnak megfelelően a Dunántúlon nedves, ezzel szemben északkeleten, például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság: 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, a maximumok pénteken országszerte 30 fok körül álltak be, majd a szombatra átvonult gyenge hidegfront pár fokos lehűlést hozott. Rohamosan rövidülnek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, erősebb az éjszakai lehűlés, így a front utáni légtömegben vasárnap és hétfő reggelre már sokfelé jelentek meg 10 fok alatti minimum hőmérsékletek – írja a met.hu. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó és a kukorica beérett, az aratásuk folyamatban van, a száraz idő hatására pedig egyre ideálisabb a kukorica szemek nedvességtartalma. Ez a kedvező folyamat a héten is folytatódni fog egészen péntekig, a szárítási költségek (ahol szükség lesz rá), alacsonyabban fognak alakulni. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A kikelt repce számára a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.

A folytatásban péntekig marad a késő nyári, száraz idő, a hőmérséklet emelkedik, a hét közepén pedig már országszerte 30 fok közeli maximumok várhatók. Előre láthatólag szombaton érkezik egy markáns hidegfront, mellyel beköszönt az őszi időjárás. A hőmérséklet vasárnapra jelentősen visszaesik, és már csak 20 fok körüli napi csúcsértékek várhatók. A fronttal eső is érkezik, ennek mennyisége azonban viszonylag kevésnek ígérkezik, jellemzően 10 milliméter alatti csapadékösszeg valószínű, a front gyors átvonulása után ugyanakkor valószínűleg ismét száraz időszak következik. Az egyre hosszabbodó éjszakákon sokfelé erős harmatra lehet számítani. Komolyabb szelet majd csak a hét végi front hoz, egyébként nagyrészt mérsékelt, időnként élénk légmozgásra számíthatunk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu