AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE
Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.
Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.
Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.
Összesen 40 000 tő paradicsom - 200 paradicsomfajta - található abban az izraeli kísérletben, amelyben öntözés nélkül próbálnak olyan nem génmódosított fajtákat nemesíteni, amelyek rendkívül szárazságtűrőek, illetve kimagasló hozamot és minőséget képesek produkálni. A megfelelő fajtákat vad paradicsomfajták felhasználásával szeretnék létrehozni a tudósok - írja a hu.euronews.com.
A kutatók először azonosítják a vad fajtákban az aszálytűrő tulajdonságoka, amelyeket hagyományos nemesítéssel modern paradicsomfajtákba ültetnek át. Az a cél, hogy a régi paradicsomfajták megtartsák a jó termelési adottságaikat, a vad fajtákból származó plusz tulajdonságokkal együtt.
A kísérletben vannak bizonyos fajták, amelyek mindössze három hétig kaptak öntözést a szezon elején, viszont a forró, száraz nyár során semmilyen víz nem érte őket. A paradicsom köztudottan igényli a megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot, ugyanis így növekszik a legjobban. Így a kísérletek első lépéseként azt kutatják, mely fajták képesek öntözés nélkül is jó hozamot és minőséget adni.
Az aszálytűrő paradicsomfajtáknak számos kritériumnak kell megfelelniük, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek. Ilyen feltétel az íz is, amely a paradicsomnál nagyon sokat számít, ezért a kutatás során igyekeznek elérni a magas cukortartalmat, az aromás ízt, emellett pedig a megfelelő termésszínt is.
Az izreali kutatás során nem csak szárazságtűrő, de kártevőknek és betegségeknek ellenálló fajták fejlesztésén is dolgoznak, ugyanis ezek a tényezők is jelentősen korlátozzák a paradicsom hozamát.