Így fest most a repce az országban

Agrárszektor
Ez a szántóföldi növény tartja leginkább az árát, aminek oka, hogy Európa nem tud akkora mennyiséget termelni belőle, amennyire szüksége van. Az EU ezért 5-6 millió tonna repcemagot importál minden évben. A 2018. évi vetés Északnyugat-Európában kifejezetten rosszul sikerült, ami növeli az esélyét annak, hogy idén is jó ára lesz a magnak. Lássuk, mi az esélye annak, hogy legalább a tavalyi eredményeket megismételjük. Az agrárszektor.hu négy gazdaságban érdeklődött az ébredező repce állapotáról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Hortobágyi Nemzeti Park széle nem éppen repcetermő vidék. Odafigyeléssel azonban itt sem csoda a 3 tonnás átlaghozam. Tavaly augusztus végén érkezett Kunmadarasra annyi eső, amennyi lehetővé tette a talaj előkészítését, így szeptember első napjaiban el is vetettek 40 hektárt. Az alaptrágya 250 kg 8:24:24-es NPK volt. Nem mindenütt kelt ki a repce, de télig beállt annyira az állomány, hogy végül még regulátorzni is kellett. A magok nem voltak csávázva, a száraz, meleg őszön meg is gyűlt a termelő baja a rovarokkal. De ahogy meséli, a második védekezés a szaktanácsadó javaslatára már egy drágább, felszívódó rovarölővel történt, így többre nem is volt szükség az ősszel.

A tél egy kicsit megviselte a repcét, a lombját szinte teljesen elveszítette, de a tőszám és a tövek erőssége is megfelelő most.

Már látszik, hogy szépen ki fog zöldülni. Fejtrágyaként 300 kg kénes nitrogént kapott, ennek már ideje lenne megázni. Amint megindul az állomány, hektáronként 3 liter Amalgerolt permeteznek ki a fejlődés stimulálására, amit később még egyszer megismételnek. A kénes és bóros lombtrágya is része a technológiának. "3 tonnás eredményt értem el tavaly, ami nálam jó közepesnek számít. Ha a tavasz nem lesz túl száraz, idén is lehet még hasonló a termés" - bizakodik a megkérdezett termelő.

Bereg legszélén, az ukrán határon gazdálkodik a következő gazda, aki szintén 40 hektáron vetette el tavaly a repcét, méghozzá szeptember közepén, porzó földbe. De mivel hosszú ideje szántás nélküli művelést folytatnak, így is volt elég nedvesség a mélyben ahhoz, hogy egy kis segítséggel megerősödjön az állomány. Hektáronként 10 liter Azoter és 10 liter Amalgerol oldattal igyekeztek a talajéletet optimálisan alakítani a repce számára. A műtrágyát sem sajnálták, itt is 250 kg 8:24:24 összetételű NPK került ki a földekre. Most 15-20 centis az állomány, a tarpai gazda nagyon elégedett vele.

"Szeretném a tavalyi eredményt megismételni, amikor 4,5 tonnás volt az átlagom.

Ehhez 250 kg nitrogént már ki is szórtam, várom rá az esőt. Nemsokára éjjel-nappal 5 fok felett lesz a hőmérséklet, ami a rovarokat is beindítja. A sárgacsapdák már kint vannak, mostantól résen vagyunk. Készülök a gombaölőszeres kezelésre is, és drukkolok, hogy a tavasz csapadékosabb legyen, mint amilyen az ősz volt."

A repce igazi termőkörzetei a nyugati országrészben találhatóak. Zala megyében, 15 kilométerre az osztrák határtól található az a gazdaság, ahol 450 hektáron tenyészik csak a repce. "Szeptember elsején volt 100 milliméter csapadékunk, azzal csináltunk normális magágyat. Ez elégnek bizonyult az egyenletes keléshez is. Utána viszont a 4 havi csapadékunk összesen 52 milliméter lett" - kesereg a termelő. Ahhoz képest most elég jól beállott az ébredező állomány.

Az lenne jó, ha nem egyik pillatról a másikra mennénk át a télből a nyárba, mint tavaly. Akkor 2 hét alatt 39 fokos eltérést mértünk!"

A meleg most is hirtelen jött, így már megjelentek az ormányosok is a táblában. Hamarosan megkezdik ellenük a védekezést. Ősszel kevés gondjuk volt a rovarokkal, a lumiposás csávázás elég jól megvédte az állományt. Alaptrágyaként 100 kg foszfort és 100 kg káliumot kaptak a táplák egy kevés nitrogénnel, majd a vetéskor startert is. Ősszel még egy atonikos növénykondícionálást is végzett a termelő, hogy segítse a repcét az aszály elviselésében. A hosszú, meleg időjárás miatt a regulátorozás sem maradhatott el. "Most az első fejtrágyát már megkapta az állomány pétisó formájában, nagyon várjuk rá az esőt. A tavasz folyamán még biztosan végzek kénes és bóros lombtrágyázást is, és jellemzően gombaölőszeres kezelésre is szükség van. Tavaly 3,8 tonnás volt az átlagom, ami gyengébb a szokásosnál. Ha nem ismétlődik meg a tavalyi aszály, még szép termés lehet a repcéből."

A vadak sem kímélik (Forrás: Shutterstock)

Egy másik gazdaságban, kicsit északabbra, közvetlenül az osztrák határ mentén, 200 hektárt foglal el a repce. Sopronkövesden kevésbé panaszkodnak az őszi csapadékra, mindig érkezett annyi, amennyire a kritikus időpontban szükség volt. Az augusztus végén, szeptember elején elvetett állománnyal elégedett a termelő. Szerinte a bőséges tápanyag-ellátás a siker kulcsa.

Tavaly 4 tonnás átlagot értem el, csodaszerek nélkül. Úgy gondolom, a megfelelő mennyiségű és összetételű műtrágya a lényeg. A desszert csak a jóllakott emberen segít."

Alaptrágyaként éppen 100 tonnával adott ki többet a 8:24:24-es NPK-ból, mint fenti gazdatársai. Kétszer védekezett a rovarok ellen a csávázatlan állományban és regulátozott is. A tőszám és a fejlettség most megfelelő, csak a vadak okoznak itt-ott kárt. A sárgalapokat már ők is kitették, 5-10 napon belul indul a védekezés az ormányosok ellen. "Kint van 250 kg kénes nitrogén a földeken. Hogy később mennyi lombtrágyára vagy gombaölőszerre lesz szükség, az erősen függ az időjárástól.

Ha megint olyan aszály lesz, mint tavaly, akkor elmaradhat a fungicid, viszont jobban oda kell majd figyelni a lombon át táplálásra."
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?