2019. augusztus 23. péntek Bence

Hírek - Növény

Így irtja ki a mezei pocok az erdőket is

Több tízmillió forintra becsülhető kárt okozott a tavaly országszerte elszaporodott mezei pocok a Gyulaji Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. gyulaji erdészetében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Göbölös Péter, a tamási székhelyű cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: elsősorban a fiatal erdősítésekben, mintegy kétszáz hektárnyi cser és kocsánytalan tölgyesben tett kárt a rágcsáló, amely egy-két éves, sőt hét-nyolc éves állományok gyökerét rágta el.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben károsodott az érintett terület, nem zárható ki, hogy teljesen elpusztulnak a fiatal fák, a kár mértéke legkorábban a lombosodás idején, májusban derül ki - tette hozzá.

A zrt. dolgozói száz négyzetméterenként 8-10 mezeipocok-járatot számoltak össze. A rágcsáló elterjedésének kedvez az enyhe tél, gradáció, azaz az átlagost jelentősen meghaladó létszámú populáció alakult ki. A gradáció - táplálékhiány és betegségek miatt - egy idő után magától összeomlik, addig azonban jelentős kárt okozhat az erdőkben. A Gyulaj Zrt. megkezdte a védekezést - jegyezte meg.

A rágcsálók kártétele évekre visszaveti a fiatal erdők fejlődését - mondta a cégvezető.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu