2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Növény

Így működnek majd a jövő hipermodern farmjai

Az „okosfarmok” lehetnek a jövő farmjai, ahol nem csak a talajfelmérés, hanem maga az ültetés-vetés is drónokkal történhet. Önjáró gépek végezhetik az öntözést is, és adatelemzésekkel előre jelezhető majd a gépek várható meghibásodása. A gazdálkodók pedig a gépek tényleges javításáig úgynevezett 3D alkatrészek nyomtatásával orvosolhatják a hibát.
 
 

Technológiai forradalom zajlik a mezőgazdaságban is, így hamarosan mindennapossá és kikerülhetetlenné válik nem csak a drónok, hanem a szenzorok, a robotok, az önjáró gépek és a 3D nyomtatók alkalmazása is. A jövő farmjainak működését várhatóan két technológiai hatás befolyásolja jelentős mértékben, mégpedig az új technológiák megjelenése és az automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása. A PwC Magyarország - derül ki a cég közleményéből - ebből kiindulva úgynevezett „okosfarm-koncepciót” alakított ki.

Az okosfarmon nem csak a talajfelmérést, hanem a növények ültetést-vetést is drónok végzik majd. A  gazdaság automatikus irányítóközpontja összeveti a talaj tápanyag- és nedvesség-tartalmára, illetve a növények vízigényére vonatkozó adatokat a meteorológiai állomás információival, és meghatározza azt is, mely területeket mikor érdemes öntözniük az önjáró gépeknek, vagy mikor kell kijuttani a tápanyagokat és a vegyszereket. A prediktív (előrejelző) adatelemzéssel előre jelezhető az egyes gépek várható meghibásodási ideje is, illetve annak jellege, és e helyzetekre a gazdálkodók úgynevezett 3D alkatrészek nyomtatásával készülhetnek fel, így lerövidíthetik a javítás miatti tényleges leállást.

Az okosfarm-koncepció technológiai elemei már a hazai gazdaságok számára is elérhetők - áll a közleményben. A különböző gazdaságoknak azonban eltérőek az igényei, és ez komoly problémát jelenthet a technológiák bevezetésénél is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu