2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Így rázzuk a meggyet! - Tip-top gyümölcsös a nyugati határon

Ritka szép, jól ápolt gyümölcsöskertben jártunk a múlt héten. Az 52 hektáros kisalföldi birtokon Eggenhofer Tamás éppen a cigánymeggy betakarítását felügyelte. Csatlakoztunk hozzá, hogy bepillanthassunk gondjaiba és örömeibe.
 
 

A Kertészeti Egyetem kecskeméti Főiskolai Karán végzett Eggenhofer Tamás már tapasztalt termelőnek számít: a rendszerváltás idején kárpótlásból visszakapott földeken kezdte el a gazdálkodást Sopronnémeti határában. A térség jó minőségű, de nehezen művelhető réti öntéstalajairól, magas talajvízállásáról és szeles időjárásáról ismert. Ma a Belfruct Kft.-hez 52 hektár gyümölcsös tartozik, amiből 39 hektárt az intenzív almáskert tesz ki, a többi az egyszerűbb termesztéstechnológiájú meggyé.

„Ezt a területet az alma szereti igazán, a meggy kevésbé örül a magas vízállásnak. Az ültetvényt folyamatosan megújítjuk, nincsenek 18 évesnél idősebb fáim. Almából 8 fajtával foglalkozom több fajtakörből. Meggyből – amit éppen most rázunk – három fajtát tartok: az Érdi bőtermőt, a cigánymennyet és a Debreceni bőtermőt. Ezek ipari felhasználásra mennek: kompótnak, ivólének” – magyaráz a cégvezető. Az idei évben jó a meggytermés, de a forró április-május miatt rövidült a szedési szezon, ami alaposan leterheli a feldolgozókat is. Eggenhofer Tamás leginkább külföldre értékesít: osztrákoknak, németeknek, de újabban Lengyelországból is érkezik vevő, noha azt gondolnánk, hogy ők végképp nem szorulnak rá a magyar árura. Az elérhető kilónkénti ár 70-150 forint körül alakul.

Nem sok marad fenn a fán

„Meg kell becsülni a kialakult partneri kapcsolatokat. Ötévente egyszer rosszul alakul a piac, de akkor is oda kell adni az árut. A többi év előbb-utóbb kompenzálni fogja a veszteségeket” – jegyzi meg a kertészmérnök, aki a növényvédelemben is jártas. Meghallgat ugyan minden javaslatot, de a végső döntést saját szakmai ítélete alapján hozza meg. „Egy jó tanácsadó aranyat ér” – teszi hozzá. „Hozzám Hollandiából, Olaszországból és Németországból is érkezik szakember. A tápanyag-gazdálkodástól kezdve a növényvédelmen át mindent átnéznek. Kifejezetten hasznos a friss tudással megismerkedni, és olyanok véleményét kérni, akiket nem érint az üzemi vakság” – utal Eggenhofer az ismert jelenségre: saját hibáinkhoz, rossz gyakorlatainkhoz hamar hozzászokunk, és már észre sem vesszük őket. A külföldiektől tanulta például, hogy a gyümölcsritkítást az almában vegyszerrel is támogatni lehet. Ez a kultúra egyébként is nagy odafigyelést és rengeteg kézierőt igényel, nem árt, ha egy munkafolyamat egyszerűsíthető. Az Eggenhofer-birtokra a munkacsúcsokban évek óta Borsod megyéből érkezik egy brigád: megbízhatóan elvégzik a metszést és a szedést is.

A brigáddal

Meggyben idén a cseresznyelégy rajzása volt kifejezetten erős, folyamatosan védelem alatt kellett tartani a gyümölcsöt, a késői érésű Debreceni bőtermőt is. Ott jártunkkor a terület legnagyobb részét kitevő cigánymeggyben zajlott a betakarítás egy 12 éves, vontatott Lipco rázógéppel. Kevés embert igényel a folyamat: egy gépkezelő a 2015-ben beszerzett, 95 lóerős New Holland traktoron ül, egy a rázógépet kezeli, ketten a ponyvát húzzák ki a fák alá, hárman a megtöltött ládák körül sürögnek, ketten pedig két apró kínai gyártmányú kertészeti traktorral vontatják el a begyűjtött gyümölcsöt. 1,5 hektárral tudnak végezni egy nap alatt.

A ponyvához két ember kell

A vontatott rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható, így 8 cm törzsvastagságtól elvileg 40 cm törzsvastagságig képes megrázni a fát. A gyümölcs 5-10 százaléka persze így is fent marad, de azt már nem sajnálják a seregélyektől (Egyébként 2-3 percenként durran a fülünkbe a madárriasztó hangja.) A gép rázópofája kétfajta gumiból készült. A külső részére puha, mely a kérget védi, a belső kemény, de „légbetétes”, hogy a fatörzs alakját is felvegye. Tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A szerkezet végtelenül egyszerű, Eggenhoferék példánya a 12 év alatt egyszer sem romlott el, ami lényeges szempont a betakarítási munkacsúcsban.

A rekeszekbe töltött meggyet konténerbe hordják

A térségben a jégveszélyre kell még nagyon ügyelni. Ehhez az üzem saját elhárító rendszert épített ki hat évvel ezelőtt. Az acetilén és levegő keverékével működő jégágyút akár a telefonjáról is elindíthatja Eggenhofer Tamás. „A lényege, hogy átkeveri a különböző hőmérsékletű alsóbb és felsőbb légréteget, így a jégszemcsék kisebb eséllyel alakulnak ki. Mióta működik, nem is kaptunk jelentős jeget” – magyaráz a cégvezető. A 14 milliós beruházás egyetlen év alatt behozta az árát. A cégnek nincs saját hűtőháza, mivel egyrészt drága beruházás, másrészt egy külön szakma a post harvest árukezelés. Ha jó a kapcsolat a felvásárlóval és pontos a betakarítás ütemezése, a legegyszerűbb megoldás a hűtőkamionok megtöltése.

Búcsúzáskor Eggenhofer Tamás felül kismotorjára, végignéz a nyílegyenes, füvesített, tip-top ültetvényen. Látszik rajta, hogy büszke rá. Bárcsak tudná, hogy kinek adhatja át, ha eljön az ideje…

Íme, a nála készült videónk:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben