Így rázzuk a meggyet! - Tip-top gyümölcsös a nyugati határon

Agrárszektor
Ritka szép, jól ápolt gyümölcsöskertben jártunk a múlt héten. Az 52 hektáros kisalföldi birtokon Eggenhofer Tamás éppen a cigánymeggy betakarítását felügyelte. Csatlakoztunk hozzá, hogy bepillanthassunk gondjaiba és örömeibe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Kertészeti Egyetem kecskeméti Főiskolai Karán végzett Eggenhofer Tamás már tapasztalt termelőnek számít: a rendszerváltás idején kárpótlásból visszakapott földeken kezdte el a gazdálkodást Sopronnémeti határában. A térség jó minőségű, de nehezen művelhető réti öntéstalajairól, magas talajvízállásáról és szeles időjárásáról ismert. Ma a Belfruct Kft.-hez 52 hektár gyümölcsös tartozik, amiből 39 hektárt az intenzív almáskert tesz ki, a többi az egyszerűbb termesztéstechnológiájú meggyé.

"Ezt a területet az alma szereti igazán, a meggy kevésbé örül a magas vízállásnak. Az ültetvényt folyamatosan megújítjuk, nincsenek 18 évesnél idősebb fáim. Almából 8 fajtával foglalkozom több fajtakörből. Meggyből - amit éppen most rázunk - három fajtát tartok: az Érdi bőtermőt, a cigánymennyet és a Debreceni bőtermőt. Ezek ipari felhasználásra mennek: kompótnak, ivólének" - magyaráz a cégvezető. Az idei évben jó a meggytermés, de a forró április-május miatt rövidült a szedési szezon, ami alaposan leterheli a feldolgozókat is. Eggenhofer Tamás leginkább külföldre értékesít: osztrákoknak, németeknek, de újabban Lengyelországból is érkezik vevő, noha azt gondolnánk, hogy ők végképp nem szorulnak rá a magyar árura. Az elérhető kilónkénti ár 70-150 forint körül alakul.

Nem sok marad fenn a fán

"Meg kell becsülni a kialakult partneri kapcsolatokat. Ötévente egyszer rosszul alakul a piac, de akkor is oda kell adni az árut. A többi év előbb-utóbb kompenzálni fogja a veszteségeket" - jegyzi meg a kertészmérnök, aki a növényvédelemben is jártas. Meghallgat ugyan minden javaslatot, de a végső döntést saját szakmai ítélete alapján hozza meg. "Egy jó tanácsadó aranyat ér" - teszi hozzá. "Hozzám Hollandiából, Olaszországból és Németországból is érkezik szakember. A tápanyag-gazdálkodástól kezdve a növényvédelmen át mindent átnéznek. Kifejezetten hasznos a friss tudással megismerkedni, és olyanok véleményét kérni, akiket nem érint az üzemi vakság" - utal Eggenhofer az ismert jelenségre: saját hibáinkhoz, rossz gyakorlatainkhoz hamar hozzászokunk, és már észre sem vesszük őket. A külföldiektől tanulta például, hogy a gyümölcsritkítást az almában vegyszerrel is támogatni lehet. Ez a kultúra egyébként is nagy odafigyelést és rengeteg kézierőt igényel, nem árt, ha egy munkafolyamat egyszerűsíthető. Az Eggenhofer-birtokra a munkacsúcsokban évek óta Borsod megyéből érkezik egy brigád: megbízhatóan elvégzik a metszést és a szedést is.

A brigáddal

Meggyben idén a cseresznyelégy rajzása volt kifejezetten erős, folyamatosan védelem alatt kellett tartani a gyümölcsöt, a késői érésű Debreceni bőtermőt is. Ott jártunkkor a terület legnagyobb részét kitevő cigánymeggyben zajlott a betakarítás egy 12 éves, vontatott Lipco rázógéppel. Kevés embert igényel a folyamat: egy gépkezelő a 2015-ben beszerzett, 95 lóerős New Holland traktoron ül, egy a rázógépet kezeli, ketten a ponyvát húzzák ki a fák alá, hárman a megtöltött ládák körül sürögnek, ketten pedig két apró kínai gyártmányú kertészeti traktorral vontatják el a begyűjtött gyümölcsöt. 1,5 hektárral tudnak végezni egy nap alatt.

A ponyvához két ember kell

A vontatott rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható, így 8 cm törzsvastagságtól elvileg 40 cm törzsvastagságig képes megrázni a fát. A gyümölcs 5-10 százaléka persze így is fent marad, de azt már nem sajnálják a seregélyektől (Egyébként 2-3 percenként durran a fülünkbe a madárriasztó hangja.) A gép rázópofája kétfajta gumiból készült. A külső részére puha, mely a kérget védi, a belső kemény, de "légbetétes", hogy a fatörzs alakját is felvegye. Tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A szerkezet végtelenül egyszerű, Eggenhoferék példánya a 12 év alatt egyszer sem romlott el, ami lényeges szempont a betakarítási munkacsúcsban.

A rekeszekbe töltött meggyet konténerbe hordják

A térségben a jégveszélyre kell még nagyon ügyelni. Ehhez az üzem saját elhárító rendszert épített ki hat évvel ezelőtt. Az acetilén és levegő keverékével működő jégágyút akár a telefonjáról is elindíthatja Eggenhofer Tamás. "A lényege, hogy átkeveri a különböző hőmérsékletű alsóbb és felsőbb légréteget, így a jégszemcsék kisebb eséllyel alakulnak ki. Mióta működik, nem is kaptunk jelentős jeget" - magyaráz a cégvezető. A 14 milliós beruházás egyetlen év alatt behozta az árát. A cégnek nincs saját hűtőháza, mivel egyrészt drága beruházás, másrészt egy külön szakma a post harvest árukezelés. Ha jó a kapcsolat a felvásárlóval és pontos a betakarítás ütemezése, a legegyszerűbb megoldás a hűtőkamionok megtöltése.

Búcsúzáskor Eggenhofer Tamás felül kismotorjára, végignéz a nyílegyenes, füvesített, tip-top ültetvényen. Látszik rajta, hogy büszke rá. Bárcsak tudná, hogy kinek adhatja át, ha eljön az ideje…

Íme, a nála készült videónk:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?