Így rendezi át az erőviszonyokat Csányi és Bige harca

agrarszektor.hu
Hetven százalékhoz közelítő részesedéssel tartja vezető szerepét a magyar műtrágyapiacon a péti Nitrogénművek Zrt., de a cég meghatározó súlya ellenére a hazai piac nyitottnak tekinthető, hiszen több agrárintegrátor, illetve -forgalmazó is értékesít műtrágyákat a gazdáknak. Mivel a műtrágyák iránti kereslet stabil, az árak lassú növekedésére lehet számítani. Eközben az értékesítési viszonyok átrendeződése is megfigyelhető, többek között a Nitrogénművek és a nádudvari KITE Zrt. közötti, perig fajuló vita miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Várhatóan 2-3 százalékkal bővül az idén a hazai műtrágyapiac, és a várakozások szerint e növekedési ütem - összhangban a nemzetközi prognózisokkal - a következő években is fennmarad. Nálunk a piaci növekedésnek jelentős tartalékai vannak, mivel az egy hektárra jutó nitrogénhatóanyag-felhasználás még mindig csak 65-70 kilogramm között mozog, míg a nyugat-európai termelők jellemzően 110-120 kilogrammot juttatnak ki.

A magyar gazdálkodók most éves szinten 1,1 millió tonna nitrogénalapú és 350-400 ezer tonna NPK-műtrágyát használnak fel, a hazai piac tehát ma mintegy 1,5 millió tonnára tehető. Értékben az éves műtrágyaeladások meghaladják a 100 milliárd forintot, a legtöbb terméket pedig az egyetlen hazai műtrágyagyár, a Bige László tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Zrt. értékesíti. A cég idehaza éves szinten 650-700 ezer tonna nitrogén- és 80-100 ezer tonna NPK-műtrágyát ad el, így a nitrogénműtrágyák forgalmazásában 65-70 százalékos piacvezető pozíciót, az NPK-kéban pedig - mintegy 25 százalékkal - markáns piaci szerepet képvisel. A legnagyobb mennyiséget adó nitrogénműtrágyákból a vállalat évi 1,0-1,1 millió tonnát gyárt, a hazai eladásokon felüli, 350-400 ezer tonnás mennyiséget pedig a külpiacokon értékesíti.

A társaság azonban azt tűzte célul, hogy a közép-európai régió legnagyobb műtrágyagyárává válik, ezért az elmúlt időszak fejlesztései után újabb 350 millió eurós beruházásba kezdett, amely várhatóan 2017-re fejeződik be. A fejlesztések részeként a mai 1200 tonnáról 1650 tonnára növelik a napi ammóniatermelési kapacitást, illetve egy 1500 tonnás napi teljesítményű új salétromsavüzemet is építenek, és bővítik a pétisógyártó- kapacitásokat is. Ennek nyomán a Nitrogénművek Zrt. éves termelése 1,65 millió tonnára bővül, de emellett granuláló és csomagoló üzemet, illetve 50 ezer tonnás logisztikai központot is létesítenek.

A vállalat nem csak a műtrágyatermelés hatékonyságát igyekszik növelni, hanem kampányt folytat azért is, hogy a gazdálkodók csak jó minőségű műtrágyákat használjanak fel. Független vizsgálószervezetek - így az SGS és a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) - bevonásával több éve ellenőrzik a hazai piacon fellelhető termékeket. Az idei eredmények azt mutatják, hogy a piacon lévő, sokszor bizonytalan eredetű importműtrágyák több mint 11 százaléka nem tartalmazza a csomagoláson feltüntetett hatóanyagokat. Az ilyen műtrágyák felhasználása pedig azzal a kockázattal jár, hogy a gazdálkodók komoly károkat szenvednek a vártnál jóval kisebb, tényleges terméshozamok miatt.

A cég a minőségi műtrágya-felhasználást tápanyag-utánpótlási kísérletsorozattal is teszteli, amelyet két évvel ezelőtt indított, "500-ak klubja" elnevezésű programjában bonyolít le. Ennek lényege, hogy a kísérletekben szereplő gazdálkodóknál egy-egy adott földterületre és növényi kultúrára dolgozzák ki a műtrágyázási technológiákat, amelyeket a termelők "élesben" összehasonlíthatnak saját növénytermelési gyakorlatukkal is. A társaság azt tervezi, hogy a kísérletekbe jövőre már 600 termelőt von be, és a vizsgálatokat a kijuttatott tápanyagok mellett - igazodva a vállalat agrárintegrációs törekvéseihez - a vetőmag- és a növényvédőszer-felhasználásra is kiterjeszti.

A nagyléptékű beruházásokhoz az ad alapot, hogy a régióban más műtrágyagyáraknál nem várhatók hasonló méretű kapacitásfejlesztési beruházások. Ugyanakkor az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy a kedvező terményárak hatására a gazdálkodók pénzügyi helyzete jelentősen javult, ezért valószínűsíthető, hogy műtrágyabeszerzésekre fordított kiadásaikat ezután sem fogják vissza. Ennek következtében a műtrágyapiac továbbra is keresleti maradhat, és ez "támaszt nyújthat" a mennyiségi eladások növeléséhez, másrészt pedig enyhe áremelkedési trendet vetíthet előre.

A Nitrogénművek meghatározó súlya ellenére a magyar műtrágyapiac nyitottnak tekinthető, hiszen a KSH kimutatásai szerint több mint tíz országból érkeznek ide importműtrágyák. Éves szinten nitrogénalapú termékekből és NPK-műtrágyákból is félmillió tonnát meghaladó mennyiség kerül az országba a sokszereplős piacon. Ez a helyzet a Nitrogénműveket is "versenyárazási stratégia" alkalmazására kényszeríti, ami hozzájárul ahhoz, hogy a végfelhasználó gazdálkodók több ár közül a számukra legelőnyösebbet választhassák ki.

Egy októberi "pillanatfelvétel" szerint a 27 százalékos ömlesztett pétisó tonnánkénti német kikötői ára 245 euró körül mozgott, és ez - 305 forintos euróárfolyammal számolva - 74-75 ezer forintnak felelt meg. Tonnánként 4-5 ezer forintos "átlagos" szállítási és csomagolási költséggel számolva ez mintegy 80 ezer forintos magyarországi árat jelentett volna, de a tényleges hazai októberi árak 71-72 ezer forint között ingadoztak, vagyis a magyar termelők ennyivel olcsóbban juthattak műtrágyához a német gazdákhoz képest. A júniusban kezdődött idei szezonban egyébként a műtrágyák havonta 2-3 euróval drágultak a forgalmazók tárolási, finanszírozási és egyéb kiadásai miatt, és arra lehet számítani, hogy a következő hónapokban is ez a trend érvényesül majd.

A tapasztalatok szerint a hazai értékesítés szerkezete fokozatosan átalakul, és a gazdálkodók műtrágyaigényeik egy részét már nem integrátori szervezeteken keresztül, hanem közvetlenül a gyártóktól-importőröktől szerzik be. A Nitrogénművek például három év alatt 50 ezerről 200 ezer tonnára növelte direkt termelői eladásait, bár ehhez az is hozzájárult, hogy a legnagyobb agrárintegrátornak számító nádudvari KITE Zrt. beszüntette péti megrendeléseit, miután a cégnél tavaly tulajdonosváltás történt, és a társaság a Csányi Sándor elnök-vezérigazgató által irányított OTP Bank érdekkörébe került. Bár a két vállalat között élő szerződés van érvényben, a Nitrogénművek szerint a nádudvari cég ezt nem tartja be. A KITE ugyanakkor azzal érvel, hogy a péti társaság nem ajánl versenyképes árakat, ezt viszont a péti cég cáfolja. A viták miatt per indult a két társaság között, amely még nem zárult le.

A mai helyzetben biztosra vehető, hogy a korábban évi 250-300 ezer tonna műtrágyát is forgalmazó KITE piaci részesedése csökken. A korábbi visszaesés után stabilizálhatja viszont piaci pozícióit a cseh Andrej Babis tulajdonában lévő, bábolnai IKR Agrár Kft., amely a szintén bábolnai IKR Zrt. inputüzletágait viszi tovább, és a szlovákiai Vágsellyén lévő Duslo nevű műtrágyagyárra alapozza magyarországi eladásait. Becslések szerint az IKR Agrár Kft. - csakúgy, mint a Linzben működő osztrák műtrágyaüzem, a Linzer Agrotrade - évi 100-120 ezer tonna terméket értékesíthet. Mellettük pedig több további forgalmazó ad el műtrágyát, egyenként 10 százalékos vagy az alatti piaci részesedéssel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?