2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Növény

Így spórolj a költségeken! Erről a fontos dologról sok gazda megfeledkezik

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű, a növények számára elengedhetetlen nitrogén kijuttatására, pedig a növekedési folyamatokban nagyon fontos szerepet játszik - hangzott el a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. Látványos kísérletek bizonyítják, hogy amikor a gazdák kellő mennyiségű nitrogént juttatnak ki a növények számára, akkor nagyobb termésátlagokat érhetnek el a búza, a kukorica, vagy akár a napraforgó esetén is.
 
 

A nitrogén fontos szerepet játszik a növények növekedésének fő folyamataiban, sokan azonban nem fordítanak elegendő figyelmet a kijuttatására – kezdte előadását Némethné Bujdosó Barbara, az Eurochem Agro Hungary Kft. marketing és termékmenedzsere. A nitrogén és a kén műtrágyák optimális időzítése döntően a tél végi időszakban van, még a vegetáció kezdete előtt. Erre azért is érdemes odafigyelniük a gazdáknak, mert a virágzáskor a nitrogén és a kén teljes mennyiségének 85 százalékának már a növényben kell lennie.

Ha hektáronként egy tonnás termésátlaggal számolunk, akkor a búza nitrogénigénye 25 kilogramm, abban az esetben azonban ha 7-8 tonnás termésátlagot szeretnénk elérni, már 170-200 kilogramm nitrogénre van szükség – tájékoztatott a termékmenedzser. A kukorica nitrogénigénye a hektáronként egy tonnás termésátlag esetén 18-22 kilogramm, 15 tonnás tervezett termésátlag esetén azonban 240-290 kilogramm nitrogénre van szüksége a növényeknek. 

Némethné Bujdosó Barbara

Az Eurochem stabilizált műtrágyája kontrollált nitrogén átalakulást biztosít a növények számára, akár 12 hétig ellátja őket nitrogénnel, és hosszantartó ammónium elérhetőséget tesz lehetővé a talajban - mondta a termékmenedzser. A termék hatékonyságát vizsgálva a cég öt hektár napraforgón végzett üzemi kísérletet 2018-ban. Az eredményekből jól látszott, hogy ott ahol az Eurochem műtrágyáját használták, kevesebb nitrogén kijuttatásával jelentős összeget takarítottak meg, szemben egy általános műtrágyát használó területtel. Ezen kivül nem csak a nitrogén kijuttatására kellett kevesebbet költenie a termelőnek, de 83 forintos kilogrammonkénti napraforgó árral számolva, több mint 50 ezer forinttal nagyobb bevételre tehető szer hektáronként - ismertette Némethné Bujdosó Barbara.  

A szakember kiemelte a karbamid jelentőségét is, amely világszerte a leggyakrabban alkalmazott fejtrágya. Az Eurochem stabilizált karbamidja akár három héten keresztül hat, a használatával pedig minimalizálódik a nitrogénveszteség. Szemben a hagyományos karbamidokkal, a cég termékét használva nincs perzselés sem, valamint a munkaszervezés is sokkal rugalmasabbá válik - tette hozzá. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu