Így tanítják salátaszedésre az első robotot (videó)

agrarszektor.hu
Még lassabb és pontatlanabb, mint az ember, de gyorsan tanul a salátaszedő robot. Már 91 százalékos biztonsággal kiválasztja a szedésre érett fejeket, viszont 38 százalékban ponttalanul metszi el a tövet. Egy fejen még sokáig ügyködik: 32 másodpercbe telik, mire leszedi és a tárolóba rakja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az olyan növényeket, mint a burgonya és a búza, évtizedek óta gépekkel takarítják be, de sok más növény szedését nehéz gépesíteni - írja a blog.syngenta.com. A jégsaláta is ilyen, ami kihívást jelent a robotgyártók számára. A Cambridge-i Egyetem csapata által kifejlesztett "Vegebot" kezdetben azt tanulta, hogy laboratóriumi környezetben felismerje és betakarítsa a jégsalátát, majd sikeresen tesztelték a földeken is. Az első és vitathatatlanul legbonyolultabb probléma az volt, hogy találjon egy megfelő méretű fej salátát a zsúfolt zöld területen. Ehhez egy gépi tanulási algoritmust fejlesztettek ki, majd a rendszert a valós körülmények között mozgatták, hogy megismerje a különféle salátafejeket. A találati arány ma már 91 százalékos.

A második kihívás az volt, hogy a robot a kereskedelmi szabványoknak megfelelően szedje le a salátafejeket. Ehhez egy különleges fogókar és egy második kamera kellett a vágószerszám közelében, hogy a vágás a megfelelő helyen történjen. A Vegeboton azonban még dolgozni kell, mert a fejek 38 százaléka nem felelt meg a szupermarketek szabványainak. Ugyancsak fejleszteni kell a Vegebot sebességét, mert átlagosan 32 másodpercet vesz igénybe az egyes saláták kiválasztása és leszedése, ami elmarad a mezőgazdasági munkások teljesítményétől.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?