Illegálisan fúrt kerti kutat? - Most fellélegezhet

agrarszektor.hu
Engedély és bejelentés nélkül lehet majd létesíteni 80 méternél sekélyebb kutakat a kormány parlamenthez benyújtott törvénymódosítási javaslata szerint. A már befizetett illetékeket és igazgatási szolgáltatási díjakat visszatérítik. Az illegálisan létesített, de továbbra is engedélyköteles kutakat 2028. december 31-ig lehet majd bírságmentesen engedélyeztetni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Benyújtotta az Országgyűléshez a kormány azt a törvénymódosítási javaslatot, amely jelentősen könnyíti a kutak létrehozásának szabályait. A tervezet szerint engedély és bejelentés nélkül lesz létesíthető a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító vízilétesítmény.

Meghosszabbították azt a moratóriumot is, amely alatt bírságmentesen lehet engedélyeztetni a korábban illegálisan létesített, de továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízilétesítményeket. Az engedélyeztetési határidő 2018. december 31-ről 2028. december 31-re módosul. Akkor tehát nem kell vízgazdálkodási bírságot fizetni, ha valaki az engedélyköteles kutat ebben az időszakban utólag engedélyezteti.

További könnyítés, hogy az engedélyhez kötött kutakat igazgatási szolgáltatási díj fizetése nélkül lehet majd létesíteni, üzemeltetni és megszüntetni. A házi vízigény kielégítését biztosító kutak 2016. június 3-a után indult engedélyezési eljárásaiban befizetett illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat a hatálybalépéstől számított harminc napon belül visszatérítik, ha a kutak a mostani módosítás után nem minősülnek engedélykötelesnek.

Egyszerűsítik a vízkivételt biztosító vízilétesítmények engedélyezési eljárását azzal is, hogy az ügyfeleket mentesítik a termőföld más célú hasznosításának engedélyezési kötelezettsége alól. Így nem kell az ehhez kapcsolódó műszaki dokumentációt elkészíttetni és az erre vonatkozó igazgatási szolgáltatási díjat megfizetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?