Illegálisan kísérleteznek a kukoricával Kínában?

MTI
Hónapokig elhallgatták az ügyet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Illegális kísérleti parcellákon genetikailag módosított (GM) kukoricát és gyapotot találtak Kína legdélebbi tartományában, Hajnan szigetén. Az esetet hónapokig elhallgatták, ezért fokozódik a gyanú, hogy egyáltalán nem átlátható a GM-helyzet az ázsiai országban.

A beszámoló szerint 107 mintából 9 volt génmódosított (GM), s a tartományi kormányzat szakfelügyeletének közleménye azt állítja, hogy ezeket azonnal meg is semmisítették. További hat "gyanús" mintának a vizsgálata folyamatban van - számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap.

A hatóság megerősítette, hogy minden olyan GM-kísérlet, amely mögött nincs kormányzati engedély, törvénytelennek minősül, tiltott. Ezért azok végrehajtóit a törvényekkel összhangban felelősségre vonják. A történtek körülményeit nem kommentálták.

Az ügy leginkább azért keltett visszhangot, mert - mint a China Daily összeállításában egy ügyvéd fogalmaz - késői nyilvánosságra hozatala ismét megkérdőjelezi a génmódosított terményekkel kapcsolatos helyzet átláthatóságát.

A kínai törvényhozás márciusi éves ülésszaka idején egy ismert pekingi televíziós személyiség arra figyelmeztetett, hogy az országban, Hunan, Hupej, Csianghszi és Csilin tartományokban nagy területeken illegálisan termesztenek génmódosított kukoricát és rizst. Han Csang-fu mezőgazdasági miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a minisztérium határozottan fel fog lépni az effajta gabonaültetvények ellen.

A miniszter nem titkolta, hogy úgynevezett bio-biztonsági igazolást adtak ki néhány gyapot, rizs, kukorica és papaya GM-fajtákra, de csak a gyapot és a papaya termeszthető kereskedelmi céllal.

Peking ugyanakkor importengedélyt adott ki génmódosított szójára, kukoricára, repcére, gyapotra és cukorrépára. Ezek hivatalosan csak nyersanyagként használhatók fel a belföldi feldolgozóiparban.

Kínában 2009-ben indult kiterjedt vita a GM élelmiszerekről, amikor kétfajta kártevőkkel szemben ellenálló rizs- és kukoricafajtára adtak ki engedélyt kísérleti termelésbe vonásukhoz. A mezőgazdasági tárca szerint ezek tényleges termeléséhez 3-5 év tapasztalatra van szükség. Az agrártudományi akadémia jelentése szerint Kínában tavaly 4 millió hektáron ültettek GM gyapotot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?