2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Növény

Integrátori pozícióra tör a Nitrogénművek

A Nitrogénművek tulajdonosa saját intergrátorcéget hoz létre. Interjú Suba Péterrel.
 
 

Az év egyik legnagyobb vállalatfelvásárlási sztorija a mezőgazdaságban játszódott le. Milliárdosok küzdelmének lehettünk tanúi, és a tét nem kisebb volt, mint az integrátori piac újrafelosztása. Az egyik kihívó a második leggazdagabb magyarnak tartott Bige László, a csata első lépése pedig a péti Nitrogénművek Zrt.-n keresztül tett ajánlata volt. A Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián Suba Péterrel, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatójával a vállalat középtávú terveiről beszélgettünk.

Az idei agrárháború első kihívása az volt, amikor Bige László a cégcsoportjához tartozó péti Nitrogénművek Zrt.-én keresztül ajánlatot tett a nádudvari KITE Zrt. részvényeinek többségére. Sokáig úgy tűnt, hogy a tranzakció sínen van és már a csak formálisnak tekintett, adásvételhez szükséges tulajdonosi jóváhagyási procedúrák voltak hátra, amikor az utolsó pillanatban a KITE dél-dunántúli regionális igazgatója, Guba Sándor – élve elővásárlási jogával - meglepetésszerűen újabb ajánlatot adott, és ráígért a Bige-féle ajánlatra. A KITE vezetői és dolgozói végül ez utóbbi ajánlatot fogadták el. Bige László ezt követően azonnal nyomatékosította, hogy Guba fellépését jogellenesnek tartja és jogi lépéseket helyezett kilátásba. (Az év egyik legnagyobb vállalatfelvásárlási sztorijának részleteit egy korábbi cikkünkben olvashatja.)

Bige közben egy ennél sokkal nagyobb terv megvalósításán fáradozik, úgy tűnik, hogy korántsem adta fel a harcot: a Nitrogénművek Zrt. bázisán saját agrárintegrátori hálózat felállítását tűzte ki célul. A Bige Holding ezzel stabilizálni-erősíteni kívánja vezető szerepét az 1,2-1,3 millió tonnás éves felhasználású hazai műtrágyapiacon, emellett igyekszik szolgáltatásait kiterjeszteni más inputanyagokra is.

„Az elmúlt hónapokban sok szó esett arról, hogy a Nitrogénművek tervezi a KITE Zrt. többségi tulajdonának megvásárlását. A helyzet november elejére azonban megváltozott, és más piaci szereplő került ki győztesen, akiről sem mi, sem a többi piaci szereplő nem tudja, hogy ki” – fejtette ki Suba Péter, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatója a Portfolio.hu Agrárszektor 2014-2020 Konferencián készített videóinterjúban. „Ez bizonytalanságot jelent a mai műtrágya és integrátori piacon, mert a hagyományos KITE-partnerek, azaz a céghez kötődő végfelhasználók feltehetik a kérdést, hogy ezt követően hogyan jutnak inputtermékhez, ugyanis a jelenlegi tulajdonosnak nem ismerjük a stratégiáját” – teszi hozzá.

A Nitrogénművek tulajdonosa ezért úgy döntött, hogy a KITE megvásárlása helyett saját intergrátorcéget hoz létre, amellyel további végfelhasználókat érne el. A vállalat végrehajtási és operatív szinten megtette a kezdő lépéseket, tárgyalásban van különböző inputgyártó cégekkel (vetőmag, növényvédőszer), illetve a gabonakereskedelmi tevékenységre vonatkozóan is tett lépéseket - beszélt a részletekről Suba. Az új üzletágakat irányító szakmai csapat toborzása megkezdődött, a cég már most is közel 9000-re rúgó végfelhasználói partneri kört ér el 50 fős Genezis partnerhálózatán keresztül.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu