Itt a bejelentés - Milliárdokat adnak Orbánék a gigaberuházáshoz

MTI
Több mint félmillió tonna kukoricát vásárol fel, és többek között alkoholt, cukrot, étolajat és takarmány-alapanyagot állít majd elő a Tisza-TK Projekt Kft. Tiszapüspökiben épülő új gabona-feldolgozó gyára. A rendszerváltoztatás utáni legnagyobb élelmiszeripari beruházásnak tekintett, mintegy 45 milliárdos projektet a kormány nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősítette, és ahhoz 9,2 milliárdos támogatást nyújt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gabona-feldolgozó gyárat épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kormány szerint a 145 millió euró (nagyjából 45 milliárd forintos) beruházással megépülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon.

A beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősítették, a társaság 100 százalékban magyar tulajdonú - tette hozzá a miniszter. A kormány 9,2 milliárd forintos támogatást, az Eximbank hosszú lejáratú hitelt nyújt a beruházáshoz, amellyel 550 új munkahely jön létre.

Az üzem évente 530 ezer tonna magyar termelőktől felvásárolt kukoricát dolgozhat fel, az előállított termékek 70-75 százalékát exportálják majd. A projektcég háromezer magyar termelővel áll közvetlen kapcsolatban, a Tisza-TK beruházása az oktatási együttműködésen keresztül az agrárszakképzés megújításához is hozzájárul. A fejlesztés a mezőgazdaság és az élemiszeripar stratégiailag kiemelt ágazatokban valósul meg, a mezőgazdasági eredetű export jelentősen hozzájárul a magyar külkereskedelem eredményességéhez.

Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat modern, környezetbarát magyar üzemet épít a tiszapüspöki iparterületen, az elérhető legjobb technológiával épül, a hőenergiát biomasszából nyeri. A versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja, a cél, hogy a gyár 50 év múlva is magyar terméket állítson elő magyar alapanyagból, magyar dolgozókkal.


Zahola-Pollák Vanda (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

 

Az alapanyag a GMO-mentes magyar kukorica lesz, a gyár évente több mint félmillió tonna kukoricából állít majd elő élelmiszeripari alapanyagokat, termékportfóliója a legmagasabb minőségű alkoholtól, cukortól az étolaj alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is, az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és biomassza számára.

Tájékoztatása szerint 45 milliárd forint értékű beruházás legalább 60 százalékban magyar beszállítók segítségével valósul meg. A tervezett 55 milliárd forintos árbevétel 75 százalékát az exportpiacok adják majd - jelezte. Az építkezés augusztusban indul, és 2017 nyarán fejeződik be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?