2019. december 5. csütörtök Vilma

Hírek - Növény

Itt a lehetőség: június 17-ig elmondhatja, mi a véleménye a Növényvédelmi Cselekvési Tervről

Ötévente kötelező felülvizsgálnia a tagállamoknak a növényvédelmi cselekvési tervüket, hiszen annyi minden változhat ennyi idő alatt. Ami most jön, az tényleg egy forradalmi újítás lesz: a drónok permetezési célú használatát is szabályozni kell. Noha a cselekvési terv csak egy általános célkitűzést fogalmaz meg, aki úgy érzi, hogy kompetens a témában, most hozzászólhat.
 
 

Elkészült a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv 2019-2030 tervezete, amelyet a Nébih társadalmi egyeztetésre bocsátott.

Az Európai Parlament és Tanács peszticidek fenntartható használatát célzó 2009/128/EK irányelvének 4. cikke kötelezi a tagállamokat Nemzeti Cselekvési Tervek kidolgozására, melyek célul tűzik ki a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentését, valamint az integrált növényvédelem végrehajtását. Az irányelv a cselekvési tervek kidolgozásán túl előírja az 5 évenkénti kötelező felülvizsgálatot is, tekintettel az időközben történt változásokra. (Ilyen lesz most a drónhasználat - agrárszektor.hu)

Ennek megfelelően az érintett szervek bevonásával a 2012-ben elkészült dokumentumot az Agrárminisztérium módosította, kiegészítette. A felülvizsgálat ugyanakkor magában foglalja annak lehetőségét is, hogy a lakosság is megtehesse észrevételeit, javaslatait a tervvel kapcsolatban. (A munkaanyag jelenleg még nem tükrözi a Növényvédelmi Bizottság és az Agrárminisztérium hivatalos álláspontját.)

Az állampolgárok észrevételeiket a liliana.toth@am.gov.hu e-mail címre küldhetik 2019. június 17-ig.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu