Itt a szenzáció! - Ez védhet meg a rettegett élelmiszerektől

agrarszektor.hu
Forradalmi áttörést hozhat az a felfedezés, amely megvédheti a hagyományos kultúrnövényeket a genetikailag módosított szervezetektől (GMO). Egy olyan gént azonosítottak, amely megakadályozhatja, hogy a GM-növények virágpora szétterjedjen a környezetben. A helyzet különlegessége, hogy a pollenek visszatartásához a valamilyen okból egyszer már módosított növényeken újabb genetikai manipulációt kellene végrehajtani. Valószínű azonban, hogy e módszer nem minden növénynél lehet eredményes.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma is sokan tartanak attól, hogy a GM-növények széles körű köztermesztése nem csak beláthatatlan egészségügyi következményekkel járhat, hanem hatalmas környezeti kockázatot is okozhat. Számos vélemény szerint ugyanis a genetikailag módosított növények pollenje befolyásolhatja a hagyományos növények megtermékenyülését, egy úgynevezett "szupernövényt" hozva létre ezzel.

A heves vitákat kiváltó kérdésben újabb fordulatot hozhat az a tanulmány, amelyet a napokban közöltek a University of Guelph egyetem kutatói. A virágzó gyümölcsfákat tanulmányozva azonosították azt a gént, amelynek jelenléte befolyásolja a megporzást. A gén hatására olyan fehérje termelődik, amely elősegíti a növény önbeporzását, és a virág kinyílása előtt lezajlik a gyümölcsképzés. A kutatók szerint ilyet a természetben például az őszibaracknál tapasztalhatunk.

Ha ezt a gént a jövőben beültetik egy adott növénybe, hatására a pollenek nem szabadulnak ki, így nem vehetnek részt más, hagyományos növények megporzásában. Ezzel elkerülhetővé válik a nemkívánatos génszennyezés, amikor a GMO növények pollenjei megtermékenyíthetik a hagyományos kultúrnövényeket.

Európában a kukorica a legveszélyeztetettebb
Máris felvetődik, hogy a most bejelentett új felfedezés nem minden növényfajnál lehet eredményes. Alkalmazására ugyanis leginkább ott nyílhat lehetőség, ahol a virágok kétivarúak, vagyis a porzót és a termőt is tartalmazzák. Más lehet a helyzet azonban például a kukoricánál, ahol úgynevezett váltivarúságról beszélünk, vagyis a hím- és a nőivarú virágok külön-külön helyezkednek el a növényen. Ez esetben a polleneknek mindenképpen el kell jutniuk a nőivarú virágzathoz, tehát itt a most megtalált génnek nem igazán lehet szerepe.

Európában ugyanakkor a genetikailag módosított fajtáknak ma leginkább éppen a kukoricatermesztésben van jelentőségük. Korábban az Európai Uniós is engedélyezett például olyan fajtákat, amelyek kukoricamoly-rezisztens gént tartalmaznak. A számtalan vitát kiváltó kérdésben azonban nem született konszenzus, mivel sokan továbbra is tartanak attól, hogy a GM-kukoricák pollenje Európában is jelentős génszennyezést okoz.

A tanulmány szerzői szerint a tudományos felfedezés segíthet megdönteni a génmódosított növényekkel szembeni előítéleteket, hiszen ezzel a változtatással nem jöhetnének létre a GMO növények pollenjével szennyezett növények. Ehhez azonban a valamilyen más okokból korábban már génkezelt növényeket újra módosítani kellene.

Az élelmiszer-termelőkön, illetve gazdálkodókon kívül a felfedezés hatással lehet a parfümipar szereplőire is, mivel az olyan illatos évelőknél, mint például a jázmin, a hagyományos termesztésnél a virágok kinyílásakor a illékony anyagok 80 százaléka elpárolog. Az azonosított gén hatására azonban a szirmok zárva maradhatnak, így a termesztők többet tudnak gyűjteni az értékes komponensű, iparban nagyrabecsült virágból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?