Itt a tilalom: ezeket a gabonákat csak így lehet külföldre vinni Magyarországról

Itt a tilalom: ezeket a gabonákat csak így lehet külföldre vinni Magyarországról

agrarszektor.hu
A hazai élelmiszer- és takarmányellátás zavartalan biztosítása érdekében 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre értékesíteni, illetve kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót az értékesítést, illetve kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Az erre szolgáló nyomtatvány letölthető a Nébih honlapjáról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az érintetteknek a kitöltött, aláírt és lepecsételt nyomtatványt, szkennelve kell beküldeniük a Nébih részére a gabonakivitel@nebih.gov.hu e-mail címre - írja a Nébih. Ezen kívül elfogadható küldési mód az alábbiak valamelyike is:

Jogi személy / egyéb szervezet / egyéni vállalkozó esetén:

  • elektronikus úton: NEBIHKER (KRID): 427392978

Természetes személy esetén:

  • elektronikus úton: NEBIHKER (KRID): 427392978
  • vagy postai úton: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.; 1525 Budapest, Pf. 30

A nyomtatvány letölthető a Nébih honlapjáról: Bejelentés a takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kiviteléről. Fontos, hogy amennyiben a hivatal 30 napon belül nem jelez vissza a bejelentés tartalmával kapcsolatban, úgy az automatikusan elfogadottnak minősül.

Figyelem!
A bejelentőnek az űrlapon meg kell adnia a FELIR azonosítószámát. Amennyiben valaki még nem rendelkezik FELIR azonosítóval, úgy a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR) közvetlenül igényelheti azt. Az elektronikus ügyintézési folyamatról a Nébih egy útmutatót is készített, amely letölthető a hivatal weboldaláról.

Az intézkedés célja az, hogy a hazai takarmányozás és élelmiszerellátás biztonságához szükséges mértékben maradjanak a mezőgazdasági termények a hazai piacon, a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel semmilyen mértékben ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai fogyasztók és az állattartók ellátását. A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?