2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Növény

Itt a válasz a klímaváltozásra: jön a szárazságnak ellenálló árpa

Tudósok izolálták az árpában a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős gént. A felfedezéstől a tudósok azt remélik, hogy a jövőben a növények ellenállóbbá tehetők a globális felmelegedés egyes hatásaival szemben.
 
 

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatóinak sikerült felismerniük és elkülöníteniük az árpában a szárazságnak való ellenállásért felelős gént - írta meg a The Guardian. A tudósok közel öt évig dolgoztak ennek az egy génnek, a HvMYB1 az elkülönítésén, mivel az árpában több, mint 39 ezer gén található. A kísérletek azt bizonyították, hogy azok a növények, amelyekben ez a gén nagyobb gyakorisággal fordul elő, jobb eséllyel élik túl az aszályos időszakokat. A tudósok úgy vélik, hogy a felfedezésük különösen fontos lehet a gabonaiparban, amelynek a klímaválság miatt egyre több kihívással kell szembenéznie.

A Heriot-Watt Egyetem kutatója, Peter Morris vezette a kutatást. „Azzal, hogy megnöveltük a gén előfordulásának gyakoriságát a tesztnövényekben, és aszályos körülményeket szimuláltunk, be tudtuk bizonyítani, hogy azok a növények, amelyekben a HvMYB1 fokozottabban jelen van, képesek a hosszabb ideig tartó aszályos időszakok túlélésére. Ennek a felfedezésnek köszönhetően a jövőben képesek leszünk a szárazságnak jobban ellenálló növényeket létrehozni.”

A szárazság már hatással van a termékhozamokra, hiszen a 2018-as európai gabonaaratást is nagyban befolyásolta - mondta Peter Morris. A hosszú és száraz nyár komoly hatással volt a hozamokra és azok minőségére is. Ahogy a klímaváltozás egyre közeledik, és egyre szélsőségesebb évszakokban van részünk, kiemelkedően fontos, hogy a gabonaellátás folytonosságának fenntartása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!