Itt vannak a legfrissebb termésbecslések: nem kíméli az európai gazdákat az időjárás

Itt vannak a legfrissebb termésbecslések: nem kíméli az európai gazdákat az időjárás

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Európában jelenleg sokfelé van csapadékhiány, emiatt a nyári szántóföldi kultúrák terméshozam becslései tovább módosultak lefelé. Magyarországot ez alig érinti, és a rossz szezonkezdet után a nyár már kedvező időjárást hozott a legtöbb helyre. Az USA-ban is sok a gond, ugyanis a kukorica öv egyes részeit jelentős aszály sújtja, ráadásul nagy területen komoly szélvihar tette tönkre a kukoricát és a szóját.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Európa

A július 1. és augusztus 15. közötti időszakban Európa nagy területét érintette a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlen időjárás: hőhullám, aszály, csapadékhiány egyaránt előfordult - írja a met.hu. Európa kiterjedt nyugati és középső vidékeit jelentős csapadékhiány érintette július elejétől. Különösen Franciaország, a Benelux államok, Németország, Lengyelország nyugati része, valamint Csehország északi területe volt érintett. Főleg Nyugat-Európában a szokásosnál jóval nagyobb számban fordultak elő hőségnapok. Két nagyobb hőhullám alakult ki, az első július végén, majd a következő augusztus 4. és 13. között. Franciaország nagyobb részén a maximumok 38 és 40 fok között alakultak, de Németországban, a Benelux államokban és még Angliában is 34-36 fokokat mértek. A szárazság és a hőség hatására jelentősen csökkent a talajnedvesség, melyet a nyári kultúrák (különösen a kukorica, a burgonya, a cukorrépa és a napraforgó) nagyon megszenvedtek. Szintén csapadékhiány alakult ki Lengyelországtól Fehéroroszországon és Ukrajnán át Oroszország déli részéig. Ezeken a területeken azonban a szárazság növényekre gyakorolt hatását jelentősen enyhítette, hogy a talajban jelentős vízkészlet raktározódott (köszönhetően a júniusi sok csapadéknak és a kiváló talajoknak) és a kevésbé magas hőmérsékleteknek.

Ukrajna déli részére, Románia és Bulgária keleti területeire visszatért az aszály, mely a kukorica és a napraforgó kényszerérését okozza. Az átlagosnál csapadékosabb idő jellemezte Spanyolország egyes részeit, Olaszországot, Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Románia és Bulgária nyugati részeit, Szlovéniát és Horvátországot. A szokásosnál sokfelé 80, helyenként 140%-kal is több csapadék hullott ezeken a területeken. Ez igen kedvezően hatott a nyári kultúrákra, így azok az aszályosan indult vegetációs időszak után helyreálltak Franciaországban meleg, száraz időjárás jellemezte a vizsgált időszakot, csak augusztus második dekádjában érkezett csapadék károkozó viharokkal. Mindezt erősen megsínylették a nyári kultúrák, így az elmúlt tíz év legalacsonyabb termésátlaga közelében várhatók a hozamok. Németországban is jelentős csapadékhiány alakult ki, a nyári kapásnövények várható terméshozamai alacsonyak, de még mindig jobbak, mint a tavalyi kiábrándító szintek.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:
  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

Lengyelországban az átlagosnál kevesebb csapadék hullott a vizsgált időszakban, miközben a hőségnapok száma is kevesebb volt. A mérsékelt hőmérséklet az augusztus eleji heves záporokkal enyhítette a csapadékhiány negatív hatásait. Az őszi és tavaszi kalászosok betakarítása késett az előző évihez képest, mert a hűvösebb és nedvesebb időben lassabb volt az érés. Az őszi káposztarepce betakarítása csak augusztus első dekádjára lett kész, a búza aratása még jelenleg is tart (kedvező termésátlagokkal és minőséggel). A kapásnövények számára még elegendő nedvesség állt rendelkezésre a virágzásnál, de a jó terméshez további csapadékra lenne szükség.

A JRC által készített termésbecslésekben a júliusi becsléshez képest csökkentek a terméskilátások EU szinten. Ez elsősorban a Franciaországban, Romániában, Bulgáriában, Németországban, a Benelux államokban és Lengyelországban bekövetkezett aszályos időjárás következménye. Hazánkban a kalászosokra vonatkozó pesszimista előrejelzést fölfelé módosították az előző jelentés óta. A nyári növények biomassza felhalmozódása főleg a keleti országrészben jóval meghaladja a szokásost (lásd a hazai elemzésünkben a műholdas mérésekről szóló részt), így tovább javították a terméskilátásokat.

Forrás: MTI/AP/The Des Moines Register/Olivia Sun

Amerikai Egyesült Államok

Továbbra is száraz, igen meleg idő uralkodik az ország északkeleti részén és a nyugati partvidéktől egészen a Nagy Síkságig húzódó területen, valamint a Kukorica Öv jelentős részét is súlyos aszály sújtja. Ugyanakkor a délkeleti államokban jelentős esők öntözték a legelőket és a nyári növényeket, de lokális áradásokat is okoztak. Augusztus 10-én széles sávban mintegy 1300 km hosszan óriási szélvihar pusztított a Középnyugaton a kukorica és szója fő termőterületein (főleg Iowa, Illinois és Idiana államokban). A 120-160 km/h-s széllökések ledöntötték, illetve derékba törték az állományokat, ez a másnap készült NASA műholdfelvételeken is jól kivehetően látszik. Augusztus közepére országosan a kukorica állományok 76%-a volt már a növényszáradás fázisában, ami jelentősen előrehaladottabb állapot a tavalyihoz és az öt éves átlaghoz képest is. Ugyanakkor a növény 69%-a jó vagy kiváló állapotban volt országosan, Iowában ugyanez viszont csak az állományok 59%-ról mondható el, ami az aszály és szélvihar sújtotta államban 10%-os visszaesés az egy héttel korábbi állapotokhoz képest. 

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?