Itt a szupergyors időjós: ez a kütyü pár perc alatt megmondja, milyen idő várható

Itt a szupergyors időjós: ez a kütyü pár perc alatt megmondja, milyen idő várható

agrarszektor.hu
Olyan új modellt dolgozott ki a Google, amellyel gyorsabban készíthetők időjárás-előrejelzések, a keresőcég szerint ugyanis a számítást végző algoritmus percek alatt megmondja, milyen idő várható. Hozzátették, a gyors előrejelzések a változó klíma miatt szükségesek, amely szélsőséges, akár emberéletet veszélyeztető időjárási jelenségeket is okozhat, ezzel a rendszerrel azonban tragédiákat előzhetők meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mesterséges intelligencián alapuló időjóst programozott a Google; az algoritmus annyira gyors, hogy percek alatt végzi el azt a számítást, amelyet a mai modelleknek órákba telik - írja a HVG. A fejlesztést bemutató The Verge cikke szerint a rendszer már üzemel, most is tesztelik.

Az időjárás-előrejelzések készítése rendkívül bonyolult és összetett feladat, miután a számításokat végző szuperszámítógépeknek rengeteg adatot kell átnézniük. Bár a Google módszere nem támaszkodik ennyi tényezőre, a kutatók állítják: így is pontos adattal tudnak szolgálni, mivel az előrejelzést ugyanúgy radarok által gyűjtött információkból készítik.

A cég saját megoldása főként gyorsasága miatt tűnik kiemelkedőnek, a fejlesztés ugyanis nem próbálja modellezni az összetett időjárási rendszereket. Emiatt csupán néhány perc alatt képes megmondani, milyen idő várható 1 kilométeren belül. A Google szerint saját megoldásuk nem váltja le a bonyolult számításokat végző rendszereket, inkább kiegészíti azokat: a keresőcég szoftvere által készített modelleket ugyanis tovább lehet elemezni, így még pontosabb előrejelzések készíthetők.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?