Itt áll feketén-fehéren: ezek az országok úsznak a kukoricában idén

Itt áll feketén-fehéren: ezek az országok úsznak a kukoricában idén

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Európában a nyári növényekből Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában várható jó termés, míg délkeleten nagy területet érint aszály. Kínában rekord kukoricatermés várható a magas termésátlagoknak köszönhetően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa

A 2021. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszakban Európa déli és délkeleti részét több hőhullám és aszály sújtotta - írja a met.hu. Finnországban a nyár végét jellemző kedvezőtlenül esős idő csökkentette a termés mennyiségét és minőségét, míg a német és lengyel csapadéktöbblet jól jött a nyári növények számára. Az időszak átlaghőmérséklete a kontinens nyugati, déli és keleti részén a szokásosnál 0,5 - 2 Celsius fokkal magasabban alakult, míg Közép-Európa kiterjedt térségében és Skandináviában ugyanennyivel hűvösebb volt. Csapadéktöbblet volt Kelet- és Észak-Európában, Spanyolországban és Törökország keleti részén. Ezzel szemben kevés eső hullott a Pireneusi-félsziget déli részén, Olaszországban, a Kárpát-medencében, sokfelé a Balkánon és Oroszország európai területén is nagy területen. A nyár Európa legnagyobb részén 0,5 - 2 Celsius fokkal melegebb volt az átlagosnál. Oroszország európai területén nagyon meleg volt, arrafelé 2 - 4 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szokásosnál. Az évszak csapadékösszege Spanyolországtól Franciaországon, Németországon, Lengyelországon át a Fekete-tenger térségéig terjedő széles sávban meghaladta az átlagot. Ezzel szemben Olaszországban, Délkelet-Európában és Oroszország európai területén is nagy területen csapadékhiány volt. Július közepén Németországban, Belgium és Hollandia egyes részein, valamint Svájcban pusztított sok emberéletet is követelő árvíz. A kontinens déli részét 3-4 hőhullám érintette, az utolsó alkalmával, augusztus 11-én megdőlt az európai melegrekord, 48,8 fokot mértek Szicíliában.

A JRC által készített friss termésbecslések még mindig az átlag fölött alakulnak, bár kissé lefelé módosultak az előző hónaphoz képest elsősorban a Dél-Európát sújtó forró, száraz idő miatt. Kukoricából jó termés várható Franciaországban, Németországban és Lengyelországban.

Franciaországban a nyár alapvetően csapadékosan alakult, mely a nyári növényekre igen kedvező volt. Így kukoricából és napraforgóból rekord-közeli termés ígérkezik. A cukorrépát sok kártevő és kórokozó sújtotta, valamint a napsütés is kevesebb volt az optimálisnál. A kalászosok betakarítás utáni vizsgálata megerősítette a várt gyenge minőséget az esős június és július miatt. Németországban a kedvező csapadékellátás miatt ideális volt a talajnedvesség. A vegetációs időszak végi esős idő miatt a búza termésminősége csalódást keltő lett. A repce vetése többfelé késést szenvedett. A kukorica jó állapotban van, csak a szokásosnál hűvösebb idő hatott negatívan a növények fejlődésére. A cukorrépa a hideg szezonkezdet után utolérte magát, és most is kedvező képet mutat, bár a kevesebb napfény miatt a cukorfok egyelőre alacsonyabb. Lengyelországban az esős augusztusi időjárás rontotta a még le nem aratott gabona minőségét és a rece vetését is késleltette. A kapásnövényeknek ugyanakkor kedvezett a mérsékleten meleg, csapadékos idő. A burgonya betakarítása zajlik, előfordulnak átlag fölötti és az alatti termésátlagok is, helyenként minőségi problémák is vannak gombás megbetegedés miatt. Spanyolországban augusztus közepén komoly hőhullám tombolt, a szántóföldeken nem tudtak gépekkel munkákat végezni a tűz okozásának magas kockázata miatt. A napraforgót már learatták, a termés az ötéves átlag körül alakul. A kukorica jó állapotban van, a nyáron nem voltak öntözési korlátozások a víztározók alacsony szintje ellenére sem. Olaszországban túl meleg és túl száraz idő volt a nyári növények számára. A betakarítás is korán, még augusztus végén elkezdődött, különösen a kukoricánál alacsony termésátlagokkal. Ukrajnában folytatódott az egész nyárra jellemző csapadékos és viharos időjárás. Az augusztus már nem volt annyira meleg, mint a július, a talaj kellően nedves volt, így a nyári növények kedvező körülmények között fejlődhettek. A betakarítás épphogy elkezdődött, de a száraz szeptember miatt ennek üteme gyorsuló. Oroszország európai területén nagy különbségek alakultak ki a csapadékeloszlásban: a nyári növények fő termővidékén, délnyugaton sok eső esett, arrafelé átlag fölötti termés várható, míg a többi terület csapadékhiányos, ezért a termés is kevesebb lesz.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:
  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

Amerikai Egyesült Államok

Szeptember első felében az Államok nagy részén tiszta idő segítette a nyári növények érését és a mezőgazdasági munkákat, beleértve a betakarítást és az őszi gabonák vetését is. Szeptember 19-re az országos statisztikák szerint a kukorica állományok 57%-a teljesen beérett, 10%-át már le is aratták. A szója állományoknak 58%-a elhullajtotta leveleit, ebből eddig 6%-ot arattak le. Mindkét növény előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál. A kukorica állományok 59%-a volt jó vagy kiváló állapotban, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyi értéknél. A termőterületnek már csak 30%-át sújtja aszály. A szójának 58%-át jelentették jó vagy kiváló állapotúnak, ami 6 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti értéknél. Az őszi búza vetésével előrébb járnak, mint az öt éves átlag, eddig 21%-ot vetettek el. Ez alól csak Oregon állam a kivétel, ahol a késlekedés az idei rendkívüli szárazságnak tudható be, a gazdák megfontolják, hogy őszi búzát vessenek-e. Csapadék is hullott szeptember első felében több régióban is, keleten szinte mindenhol. A legtöbb északon, New England államban esett, ahol hosszan elhúzódó aszály ért ezzel véget, de lokálisan nagy esők voltak Floridában és a Nicholas hurrikán által érintett térségben, a Mexikói-öböl partvidékén is. Kisebb esők átnedvesítették a talajt a nyugati államok szárazsággal sújtott területein is, ami a bozóttüzek megfékezésében nyújtott némi segítséget. Kalifornia északi részén és a belső északnyugati területeken 20 mm-nél is több esett, ami hónapok óta a legjelentősebb csapadéknak számít arrafelé. Az esős idő azonban hamar véget ért, és visszatért a forró, száraz időjárás a nyugati államokba.

Kelet-Ázsia

Kína északkeleti részén továbbra is esők öntözik a kukoricát és a szóját, pedig az éréshez már inkább száraz idő lenne az ideális. Az ország más tájain többnyire száraz, meleg időjárás segíti az őszi munkákat és a nyári növények száradását, érését. A nyugati területeken a gyapot, míg délen a késői rizs betakarítása zajlik. A Koreai-félszigeten és Japán középső tájain szintén csapadékos az idő, de ezek az esők az aszályos nyár után már későn érkeztek a rizs és egyéb nyári növények számára. Kína idei kukoricatermését rekord magasra, 273 millió tonnára becsülik, ami 5%-kal magasabb mind a tavalyi, mind az elmúlt öt év átlagos termésénél. A vetésterület is nagyobb volt kicsivel a tavalyinál, de a rekord magas termésmennyiség elsősorban a rekord magasra, 6,5 tonna/hektárosra becsült átlagos hozamnak köszönhető. A fő termőterületeken a határozott növekedést az agrárpolitikában bekövetkezett változások idézték elő. A kukorica betakarítását már augusztus végén elkezdték, és várhatóan október végéig tart majd a munka.

Brazília

Brazília déli részén szeptember első felében záporok öntözték a már generatív fázisban lévő búzát. A délnyugati területeken a nedvességhez enyhe idő is társul, 30 fok fölötti hőmérsékletekkel. Északabbra, Mato Grosso tartományban szintén záporok segítették a szója vetését megelőző talaj előkészítő munkákat. A becslések szerint ebben a szezonban búzából rekordtermés, 7,7 millió tonna várható (2,85 t/ha termésátlag), mely 23%-kal több az előző évinél.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?