2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Növény

Izgalmas művészet: meglepő szalmaszobrok hódítanak a világban

A szalmabála szobrok olyanok, mint a gabonakörök. Váratlanul jelennek meg a világ különböző pontjain, és aligha találhatunk rendszert a felbukkanásukban. Azt viszont legalább tudjuk, kik készítik őket, ráadásul az élelmesebbek még pénzt is tudnak csinálni az alkotásaikkal.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Magyarországon néhány éve, aratás után bukkantak fel az első szalmaszobrok. A kocka- vagy körbálákból összerakott „művek” állatokat, rajzfilmfigurákat vagy kitalált alakokat ábrázoltak, attól függően, hogy a ráérő „művészt” éppen mire ihlették a szögletes és kerek formák. Tiszaigaron – amint arról a sajtó is hírt adott – a közmunkásokkal emeltették magasabb szintre a szalmaszobrászatot, akik egy hétig dolgoztak azon, hogy 800-nál is több kockabálából és néhány körbálából megmintázzanak egy munkagépet. Besenyőtelken viszont a rétesfesztivált reklámozták Pokémon-figurákkal, ami már sokkal ügyesebb marketingeszköznek nevezhető.

Floridában egy gyógyászati cég őszi dekorációként használ szalmabálákból készített alkotásokat. A tradíció egy korábbi akciójukból ered, amelyre különféle jótékonysági szervezeteket hívtak meg. A nevezésért 50 dollár jutalomban részesültek, és további 25 „zöldhasú” ütötte a markukat, ha eltakarítottak maguk után. Természetesen ennél komolyabb jutalomban is részesültek, ha a bálaszobraikat a közönség tagjaiból álló zsűri a győztesek közé sorolta. Emlékezetes és szórakoztató reklámfogás, ráadásul nem is kerül túl sokba.

J

Az amerikai síparadicsomnak számító Killington szintén szalmabálaversenyt rendez minden évben a hely népszerűsítésére. Itt már igazán profi versenyzők is indulnak, akár 8–10 méter magas építményekkel. A szervezők nem aprózzák el a dolgot, hiszen az esemény a munka ünnepétől (május 1.) egészen a Kolumbusz-napig (október második hétfőjéig) tart, vagyis csaknem fél éven keresztül.

Az ausztráliai Tarrington városkában minden novemberben Laternenfestet tartanak a német alapító ősök tiszteletére. Ilyenkor szalmabálaszobrokkal díszítik fel az utcákat, hogy ezzel is emeljék a kolbászt és sört fogyasztó közönség hangulatát. Évente akár félszáz közreműködő is jelentkezik alkalmi szobrásznak, és sokan már karácsonyi témát választanak, hiszen a bálák egészen addig kint maradnak. A szalma elrothadásától nem kell tartani, Ausztráliában ugyanis a december a nyaralás hónapja, amikor a legforróbb tájakon akár 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.


Szintén ausztrál ötlet a Hay Bale Challenge, ahol nincs kifejezett apropó – történelmi hagyomány vagy ünnepi esemény –, egyszerűen csak a verseny kedvéért rendezik meg a kihívást. A nevezőknek 90×38×45 cm-es, 27 kg-os szabvány bálákat kell használniuk, és dekorációként egyéb anyagokat (papírt, fémet, műanyagot) is alkalmazhatnak. A műveket hordozhatóvá kell tenni, hogy a helyszínül szolgáló nyugat-ausztráliai Yorkban kiállíthassák. A nevezés mindössze 20 dollár, az első helyért viszont 1000 jár, ezért sokakat vonz a megmérettetés.


Az írországi Durrow kisváros hagyományos Madárijesztő Fesztiválján már egészen professzionális szabályrendszerrel találkozhatunk. Itt nem elég lelökni egy bálát a pótkocsiról, aztán gyorsan miniont csinálni belőle, hanem komoly előkészületekre van szükség. A szervezők mindenkinek biztosítják a szükséges alapanyagot (10 eurós nevezés ellenében), a továbbiakról viszont a versenyzőknek kell gondoskodniuk. Az alkotásra egyetlen napot kapnak, a műveket időjárásállóvá kell tenniük, festeni is lehet a bálákat, de a vágás vagy szaggatás meg van tiltva. Kicsit macerás ennyi előírás a 300 eurós fődíjért cserébe.

A szalmabálákat a művészek is felfedezték maguknak, hiszen izgalmas formájú, könnyen alakítható alapanyagokról van szó. Az amerikai Tom Otterness néhány éve óriási szalmaszobrokból rendezett kiállítást Texasban, míg a tokiói Musashino Művészeti Egyetem hallgatói egy egész parkot népesítettek be furcsa alkotásaikkal.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu