2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Növény

Januártól újabb áremelkedés várható

Egy év leforgása alatt hatalmas áremelkedés volt érezhető az alapvető élelmiszerek áraiban, volt ami csak 10%-kal, de volt ami 60%-százalékkal került többe, mint tavaly ilyenkor, és ennek még nincs vége, várhatóan a drágulás folytatódik januárban.
 
 

Hihetetlen mértékben mennek egyre feljebb az élelmiszer árak. Egy év leforgása alatt átlagosan 10-50 százalékkal mentek feljebb az alapvető élelmiszerek árai, drágult a tej, a kenyér, a liszt és nagy mértékben a zöldségek. A szakemberek állítása szerint ez a somogyi családokat érinti a leginkább, és ennek okán a szegények száma is egyre rohamosabban nő – olvasható a kapospont.hu-n.

A zöldségek és gyümölcsök ára mutatja a legnagyobb emelkedést, a vöröshagyma, a burgonya, a fejes káposzta és az alma is 40 és 60 százalék közötti drágulást mutattak a tavalyi azonos időben vett árukhoz képest. De természetesen a többi dráguló élelmiszer árai is komoly emelkedésen mennek keresztül, egy kiló kenyér már több mint 250 forint a boltokban.

Több kaposvári élelmiszerboltban csak úgy tudják a vásárlóikat megtartani, hogy rohamosan emelkedő árak ellenére akciókat hirdetnek bizonyos termékekre, más különben elvesztenék az összes vevőjüket, és be kellene zárni a kisboltoknak.

Azon élelmiszerek közül, melyeket szinte minden nap fogyasztunk, a kenyér 5 a tej 10 az étolaj 15 a liszt pedig 20 százalékos áremelkedést mutatott egy év alatt, a cukor ára ellenben lejjebb ment, a felvágottak ára pedig stagnál.

Szabó János szociológus a lapnak elmondta, hogy ez a fajta árdömping komoly következményekkel járhat, vannak akik már most sem tudnak rendesen enni adni a gyerekeiknek, elmondta, hogy 2006 és 2007 között nem volt kimutatható a szegénységbe süllyedők száma, ám 2007-től megállás nélkül emelkedik, nemsokára ott tartunk, hogy újra eléri a 3 millió főt jelentő kritikus pontot.

A dolgon nem segít, hogy a szakemberek szerint az új év is egy komolyabb áremelkedéssel fog kezdődni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!