2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Növény

Jelenleg nincs esély az élelmiszeráfa csökkentésére

Az agrárszakemberek egyöntetűen az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkenésére várnak, a makroközgazdászok azonban úgy gondolják, ez nem tenne jót a költségvetésnek, hiszen már egy tíz százalékos csökkentés is 250-300 milliárd forintnyi bevételkieséssel járna.
 
 

A másik elképzeléshez - ami talán működhetne - pedig szükség lenne az úgynevezett alapélelmiszerek körének meghatározására, amelyekre az áfacsökkentés vonatkozna, erre azonban még egyik kormányzatban sem került sor. Emiatt tehát a közeljövőben sem lesz élelmiszeráfa-csökkentés, bár Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal komoly lehetőségként említette. 

További aggodalomra ad okot, hogy ha bevezetnék, a kereskedők nem nyelnék-e le a hasznát. Fazekas Sándor szakminiszter teljes mértékben támogatja a csökkentést, de egyelőre a témában írt tanulmánya előkészítéséig sem juthatott el.

A jelenlegi magas adószint miatt a teljes forgalmat sokan eltitkolják a piacon, a feketézés pedig hatalmas bevételkiesést okoz, többek köt ezért is lenne logikus lépés az áfacsökkentés. Kisebb adószint engedélyezésével az állami piacszabályozás pontosabb lehetne, a fehéredő élelmiszertermelés mellett pedig további előny lenne a kistermelők támogatása.

Sajnos jelenleg nincs erre negyedezermilliárd forint, így mostanában nem lesz olcsóbb sem a kenyerünk, sem a tejünk - írja nol.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu