Jelentősen emelkedtek a termőföld árak az idei évben

agrarszektor.hu
Az FHB termőföldindexe 11 százalékos áremelkedést jelez 2012-ben. A tavalyi 202,3-ról 224-re emelkedett az index első félévi értéke.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az FHB közleménye szerint 2012 első féléve az uniós csatlakozás óta a legnagyobb mértékű drágulást hozta, melynek fő okaként a kiemelkedően jó 2011-es mezőgazdasági évet jelölték meg, illetve a közeljövőben változó szabályozás is jelentősen ösztönözte a keresletet. A forgalmat vizsgálva megállapították, hogy a bár a válság előtt is kiemelkedő volt Európában a magyarországi földforgalom aránya, az elmúlt évben a forgási sebesség a visszaeső lakáspiaccal összevethetővé vált.

Közleményében az FHB emlékeztet: a földpiac meghatározó eseménye volt, hogy 2010. december 20-án az Európai Bizottság engedélyezte Magyarországnak a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását 2014. április 30-ig, a kormány pedig 2012-ben meghirdetette a Darányi Ignác tervet, a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási programját. A földpályázatok terén is aktívabbá vált az állam, 65 ezer hektár termőföldet hirdetett meg hasznosításra. A földtulajdon szerkezetére, így a termőföld kereskedelmi forgalmára vonatkozó legmarkánsabb változást az új földtörvény hozhatja.

A FHB értékelése szerint a termőföldárak 2010-es megtorpanása, majd az azt követően megindult árnövekedése esetében szoros összefüggés látható a mezőgazdaság jövedelmezőségével. A mezőgazdasági ágazat szereplői a többletjövedelem egy részét termőföldbe fektetik. A 2010-ben indult növekedésben jelentős szerepet játszhatott a bejelentett újabb földvásárlási moratórium és az ehhez kapcsolódó új jogszabályok elfogadása. Az uniós csatlakozást megelőző eufória óta 2012 eddigi időszaka produkálta a legmagasabb reálár-emelkedést, ráadásul ez emelkedő inflációs környezet mellett történt. Az FHB termőföldindex által áttekintett 12 évben eladott termőföldek parcellamérete trendszerű növekedést mutatott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?