Jó hír a magyar gazdáknak: már tesztelik az árpát, amelyik ellenáll a gombának

agrarszektor.hu
Már a GM-növények tesztje is viták középpontjában áll Svájcban és egyelőre kereskedelmi forgalomba se kerülhet génmódosított termék az országban. A Zürichi Egyetem ugyanakkor engedélyt kapott olyan genetikailag módosított árpa vetésére, amely ellenállhat a gombás fertőzéseknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A svájci Zürichi Egyetem kutatói úgy módosították az árpa génszerkezetét, hogy képes legyen ellenállni a gombás fertőzéseknek. A svájci Szövetségi Környezetvédelmi hivatal közleménye szerint a termesztés engedélyezés előtt meg kell figyelni a GM-árpa növekedését, hogy kiszűrhessék a lehetséges természeti kockázatokat. Svájcban a génmódosított növények tesztje is viták középpontjában áll, ráadásul a GM-növények vetése 2021 végéig tiltott. Az egyetem mégis zöld utat kapott a tesztelésre, ugyanakkor megnyugtattak mindenkit, hogy az árpa biztosan nem juthat majd ki a kísérleti telepről.

"A kísérlet célja, hogy megfigyeljük, hogyan viselkedik a genetikailag módosított árpa nyílt vetési területen, illetve megbizonyosodjunk róla, hogy valóban ellenáll-e a gombás fertőzéseknek ilyen körülmények között is" 

- írta a közlemény. A kísérletben a termést üszöggombával és penészgombával is megpróbálják megfertőzni, hogy megnézzék, hogyan reagál - írta a Swissinfo. A tesztvetést öt alkalommal ismételhetik meg a kutatók, 2023 őszéig. A Greenpeace svájci szervezete ugyanakkor tiltakozott a kísérlet ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?