Jó hír a termesztőknek: nem kell többé aggódni az uborka rettegett betegsége miatt

Jó hír a termesztőknek: nem kell többé aggódni az uborka rettegett betegsége miatt

agrarszektor.hu
A holland Rijk Zwaan, a zöldségfélék egyik vezető nemesítője a világon elsőként mutatott be fuzáriummal szemben ellenálló uborkát, mindjárt három fajtát is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző szezonban több ország termelői is tapasztalatokat szerezhettek az úgynevezett 'For Defense' fajták próbatermesztése során, olvasható a FruitVeB oldalán. A spanyolországi San Augustín-ban (Almería tartomány) termelő hajtatókertész, Jaime Jimenez a Forami RZ fajtával dolgozott.

Nagyon jó tapasztalataim vannak, a fajta minden fuzárium okozta problémát megoldott. Nagyobb volt a hozam is, az uborkák minősége pedig kiváló volt

- mondta Jaime Jimenez.

Az uborkatermesztés során a Fusarium gomba jelenti a legnagyobb problémát. Ez a kórokozó nagy károkat képes okozni, különösen a talajon és fűtés nélküli termesztéstechnológiával dolgozó nem túl korszerű termesztőberendezésekben. A betegség inkább ősszel és a téli időszakban jelentkezik, akkor, amikor a dél-európai termesztés fő szezonja van. A Rijk Zwaan által létrehozott fuzárium-rezisztens fajták közül a Forami RZ és a Forada RZ spanyolországi és görögországi termesztésre kifejezetten alkalmasak.

A Forami RZ fajtában benne van minden, ami garancia lehet az eredményes termesztéshez, nagyon jó a fajtában lévő rezisztencia-csomag. Mivel azonban manapság Spanyolországban a gazdák az új CGMMV (uborka zöld foltos mozaik vírus) kórokozójával is küzdenek, Jaime Jimenez elmondta, hogy szívesen látnának egy olyan fajtát is, melyben már a Fusarium- és a CGMMV-rezisztencia egyszerre van jelen.

Most, hogy a fuzáriummal szembeni ellenállóság már két kereskedelmi fajtánál is sikeresen működik, a Rijk Zwaan szeretné ezt a jellemzőt több szegmensben is bemutatni. Cor Haaring, az uborkanemesítési program vezetője elmondta, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy Dél-Afrika, Ausztrália és Mexikó termesztőinek egy fuzáriummal szemben rezisztens kígyóuborka-fajtát tudjanak adni, mivel ezekben az országokban is igen nagy problémát jelent a kórokozó. Berakóuborka-fajtákkal is belekezdtek már a termesztési kísérletekbe, a törökországi Izmir régióban tavaszi és nyári termesztési szezonban használható alkalmas fajtát is keresnek. Nyáron ezeket a fajtákat Jordániában is tesztelni fogják majd. Emellett dolgoznak a fuzárium-rezisztencián az ázsiai uborka-programukban és a salátauborka-fajtáknál is.

A fuzáriummal szembeni harc igen nehéz. Akkor pedig különösen, ha a kórokozó ellen hatékony növényvédőszerek nincsenek engedélyezve a kultúrában. Mostanáig az ellenálló alanyra oltás volt az egyetlen eszköz a betegséggel szemben, azonban ez egy drága megoldás, mondta el Javier López Rodríguez termékfelelős specialista. Azok a cégek, akik a Forami RZ fajtával dolgoznak, elégedettek. Nem csak a rezisztencia miatt, hanem a termés minősége miatt is. Az uborkák csak néha voltak kicsit rövidebbek az elvártnál. A Forami RZ tavasszal és nyáron teljesít a legjobban, a másik 'For Defense' fajta, a Fornax RZ pedig őszi és téli termesztésre való.

A betegség-ellenállóság kérdésében gyakori kiindulási pont a Növénykórtani részleg. A folyamat azzal kezdődik, hogy keresnek egy uborkát, amely már rezisztens a betegséggel szemben. Több ezer növényt tesztelnek, sokszor vad fajokat is, hogy megtalálják a megfelelőt. Amikor megtalálták azt, a következő feladat, hogy a kívánt tulajdonságot átültessék a szigorú elvárásokat teljesítő kereskedelmi fajtákba.

Nagyon sok keresztezés és szelekciós munka eredménye, mire a Fusarium-rezisztenciát hozzá lehet adni az olyan elvárt tulajdonságokhoz, mint a magas hozam és a növekedési jellemzők, mint például a növényhabitus, a termés típusa, mérete, alakja, színe és íze

- mondta Daniël Ludeking, a növénykórtani kutatásokkal foglalkozó csoport vezetője.

A Rijk Zwaan Növénykórtani részlegének nagy gyűjteménye van Fusarium változatokból, a világ minden tájáról. A Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum kórokozó felelős az uborka gyökerének és tövének fertőzéséért. A cég folyamatosan figyeli a kórokozó új változatait és rendszeresen teszteket végez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az új 'For Defense' fajták is ellenállóak ezekkel szemben.

Daniël Ludeking elmondta amikor a Rijk Zwaan nemesítői már majdnem befejezték a munkát és azt gondolják egy fajtáról, hogy rezisztens, valamint az elvárásoknak megfelelően fog viselkedni a termesztésben, a cég a rezisztencia mértékét gyakorlati körülmények között is leteszteli. Ez azt jelenti, hogy az új fajtát a termesztésben, a termelőknél is kipróbálják. Itt az újonnan nemesített ellenálló fajta tulajdonságait és eredményeit is összehasonlítják a referencia fajtákkal. A gyakorlati körülmények között történő rezisztencia vizsgálatok évekig is eltarthatnak. Egészen addig folynak, amíg a nemesítési és növénykórtani részlegek teljesen meg nem győződnek arról, hogy a rezisztencia a többi tulajdonsággal kombinálva is töretlenül megmarad. Az új fajta csak ekkor kap nevet és kerül forgalomba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?