Jó hír az ökogazdáknak: online tudástárat tett elérhetővé az ÖMKi

Jó hír az ökogazdáknak: online tudástárat tett elérhetővé az ÖMKi

agrarszektor.hu
Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről, ezek általában az okok közé sorolják a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet. A globális termelési- és elosztási rendszerek kétség kívül fenntarthatatlanok, és ennek egyre súlyosabbak a következményei. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban amellett foglal állást, hogy a válság nem lehet csupán kényszerűen viselt következmény, hanem lehetőség is a változásra, amihez a szervezet igyekszik segítséget is nyújtani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számos magyarázat látott már napvilágot a világjárvány kitörésének eredőiről. Közös bennük, hogy az okozati összefüggésekből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet. A globális termelési- és elosztási rendszereink kétség kívül fenntarthatatlanok, és ennek egyre súlyosabbak a következményei. A helyi ökológiai termelés, az élelmiszer-önrendelkezés és a fenntartható mezőgazdaság ügye iránt elkötelezett független szervezetként az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) azonban amellett foglal állást, hogy a válság nem lehet csupán kényszerűen viselt következmény, hanem lehetőség is a változásra, tudhattuk meg a szervezet közleményéből.

A biogazdálkodás az emberi egészség, a természet iránti tisztelet és az ökológiai tudás elvén alapul. A globális termelési rendszerek alternatívájaként a helyben megtermelt, egészséges, jó minőségű élelmiszer szerepe most felértékelődik

- mondja Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A szervezet munkatársai bárki számára elérhető online tudásbázist hoztak létre, amely folyamatosan bővül. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2011 óta dolgozik gazdákkal együttműködve azon, hogy itthon is rendelkezésre álljanak olyan fenntartható, agroökológiai gyakorlatok, amelyek az eredményes ökológiai gazdálkodáshoz, vagyis a természeti környezetre nem olcsón kiaknázható erőforrásként tekintő mezőgazdasághoz
szükségesek. A kutatóintézet munkatársai egy olyan online tudásbázist gyűjtöttek össze, amely a járványügyi helyzet által indokolt, kényszerű önkorlátozás ideje alatt is az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők segítségére lehet ismereteik bővítéséhez.

Az ÖMKi YouTube-csatornáján több, gyakorlati tudást kínáló videó található, többek között az ökológiai gazdálkodásban eredményesen alkalmazott - szántóföldi, gépészeti, szőlészeti és kertészeti - technológiákról, és egyes kiemelt kutatási témákról. Szőlészeti területen az ÖMKi által kifejlesztett talajtakarási technológiáról és az Élő Sorköz magkeverékről a gyakorlati alkalmazást illetően is részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők. A szervezet megújult honlapján minden szakmai kiadvány ingyenesen letölthető, olyan témákban, mint a paradicsom ökológiai termesztése, a bio burgonya termesztése, vagy az almatermésűek és csonthéjasok ökológiai növényvédelme.

Talajvédelmi témában a Best4Soil európai uniós projekt adatbázisa nyújthat támpontot. A honlapon magyar nyelven is elérhetőek a komposztálással, a bioszolarizációval és a zöldtrágya-használattal kapcsolatos szakmai videók, tájékoztatók. A növényvédelemben alkalmazott kémiai szerek visszaszorításával fokozatosan nő az igény az alternatív, vegyszermentes megoldások iránt. Az ÖMKi kezdeményezője és tagja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szereket elbíráló Öko Munkabizottságának, és a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság ügyéért dolgozó európai kutatóközösségnek is. Az idei szezontól Zsigó Györggyel, az Év Agrárembere (2015) győztesével együttműködésben a szervezet rendszeresen ad gyakorlati ökológiai növényvédelmi tanácsokat a hatékony, vegyszermentes otthoni kertészkedéshez is.

Általános rálátás szerezhető az ökológiai ágazatra a Szaktárs adatbázisban április 23-ig nyilvánosan elérhető szakkönyvekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?