2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Jól látszik, milyen napraforgót érdemes vetni

Rendkívüli mértékben nő a kereslet a magas olajsavtartalmú napraforgók iránt, mert e termékkel jól lehet helyettesíteni az olcsó pálmaolajat, amely mára népszerűtlenné vált. A Syngenta szerint a következő években tovább nőhet a hazai napraforgó terület a kedvező terményárak és a növény aszállyal szembeni ellenálló képessége miatt is.
 
 

Évente több mint háromszázezer hektáron, azaz öt Balatonnyi területen termesztenek Magyarországon Syngenta napraforgó hibrideket, ezzel a vállalat biztosan őrzi piacvezető pozícióját – áll a cég közleményében. Az ágazat több mint felét lefedő cég prognózisából kiderül: egyre nagyobb lehetőséget jelent a magasolajsavas napraforgó a hazai gazdaságok számára.

A napraforgót termelő gazdaságok számára az elmúlt két év kifejezetten eredményes volt – foglalta össze a tapasztalatokat Harmat Ákos, a Syngenta napraforgó. A gazdálkodók 2014-ben 1,56 millió tonna napraforgót takarítottak be, amely az elmúlt tíz év legnagyobb mennyisége volt, a termésátlag pedig 2,67 tonnát tett ki. Az idén a rendkívüli aszály ellenére 1,53 millió tonna napraforgó termett, és ez 2,5 tonna hektáronkénti termésátlagot jelentett a gazdaságoknak.

Nemcsak a termés mennyisége, hanem az ára is kedvező volt, és ez különösen a magasolajsavas napraforgó szerződéses áraira igaz – mondta Harmat Ákos. A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével számolnak, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat. A Syngenta szerint a gazdálkodóknak érdemes magasolajsavas napraforgóban gondolkodniuk, mert a hagyományoséval megegyező termésátlaga és termesztési költsége mellett a jövedelmezősége akár 10 százalékkal is jobb lehet.

MTI-fotó: Faludi Imre

A magasolajsavas napraforgó iránt rendkívüli módon nő a kereslet, és e szegmens ma a világ napraforgólaj-fogyasztásának mintegy 10 százalékát teszi ki. Magyarországon az idei termés 27 százaléka került ki ebből a termékkörből, míg ez az arány 2014-ben 10 százalék volt. Korábban a feldolgozóipar az olcsó pálmaolajat részesítette előnyben, de annak egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatása népszerűtlenné tette az ilyen összetevőjű termékeket. A pálmaolaj helyettesítésére minden szempontból megfelelő a magasolajsavas napraforgóolaj. Ez tovább eltartható, jobban ellenáll a sütés közbeni magas hőmérsékletnek. Az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek, egészségre gyakorolt hatása az olívaolajéhoz hasonló.

A Syngenta portfólió minden - hagyományos, clearfield, clearfield plus, magasolajsavas, Express toleráns - szegmensben olyan új hibridekkel bővült, amelyek a mostani piacvezető genetikát is felülmúlják – tette hozzá Harmat Ákos. Az SY Arizona a hagyományos, míg az SY Diamantis (a Kondi IMI változata) a clearfield szegmensben jelent újdonságot. A SY Neostar után a SY Bacardi a clearfield plus hibridek sorát gyarapítja, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és clearfield plus gyomirtású hibrid. Hosszú idő után a Syngenta portfóliója Express toleráns napragorgóval is kiegészül, a Sumiko és Subaro hibridek személyében. A Syngenta a teljes napraforgó technológiát lefedő termékpalettát kínál a hibridtől a talajfertőtlenítőn, gyom- és rovarirtókon, gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!