Jól megy a biotermékeknek: stabil volt az Európai Unió agrártermék-importja tavaly

Jól megy a biotermékeknek: stabil volt az Európai Unió agrártermék-importja tavaly

agrarszektor.hu
Stabilnak volt mondható 2019-ben az Európai Unió agrártermék-importja. Tavaly 3,24 millió tonna ökológiai gazdálkodásból származó áru érkezett unión kívülről, annak ellenére, hogy a belső termelés folyamatosan növekvő tendenciát mutat, olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság által közzétett jelentés szerint bio gabonafélékből kevesebb érkezett ugyan, de ezt a csökkenést ellensúlyozta a trópusi gyümölcsök, az olajpogácsák, a szója és a cukor megnövekedett mennyisége, írta meg az Eurofresh Distribution információi alapján a FruitVeB. Kolumbia és Kazahsztán új szereplők az Európai Unió biopiacán, de gyorsan meghatározó beszállítóvá váltak. A fő importőr tagállamok Hollandia, az Egyesült Királyság és Németország. A behozott biotermékek között a zöldség-gyümölcs a második legnagyobb mennyiséget képviselő csoport, 2019-ben 1,35 millió tonna ökológiai gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsféle érkezett az Európai Unióba, ami a teljes biotermék-import mennyiségének 42%-át jelenti. Ennek nagy része, 66%-a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek voltak. A behozott egzotikus gyümölcsök között a leggyakoribb a biobanán volt (a teljes mennyiség 85%-a).

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

2019-ben az ökológiai gazdálkodásból származó zöldség-gyümölcs import mennyisége 8%-kal nőtt az előző évhez képest. Ezen belül a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek aránya 13%-os növekedéssel megközelítette a 900 ezer tonnát. A termékcsoport fő beszállítója a Dominikai Köztársaság 34%-os, körülbelül 300 ezer tonnás részesedéssel. Ecuadori Köztársaság a második a sorban 31%-kal, Peru pedig a harmadik 15%-kal.

Az import bio citrusfélék mintegy 46%-a Dél-Afrikából érkezett. Ennél a termékcsoportnál Törökország és Argentína is nagy beszállító, előbbi 25%, utóbbi 17%-át adta az Európai Unióba érkező bio citrusféléknek. A bio gyümölcslevek frontján Törökország és Mexikó vezetik a beszállítói rangsort, a két ország a behozott mennyiség felét adta, egyenlő arányban megosztva. A közel-keleti országok a bio zöldségek piacán erősek, Egyiptom a termékcsoport importjának 26%-át, Izrael 22%-ot, Törökország pedig 17%-ot adott tavaly.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43