Jön a napraforgóvágás: ha így marad az idő, a termésveszteség 5 százalék alatt lesz

agrarszektor.hu
Ami a repce fejlődésének jót tett, az a vágás előtt álló napraforgóban kisebb riadalmat okozott. Ha csapadékosra fordul az idő, támadásba lendül a fehérpenészes és szürkepenészes tányérrothadás is. A kukoricatáblákon már most is több a baj - írta meg dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu-n.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember második hetében megérkezett az ősz az országba. Az esőknek köszönhetően a repcével elvetett vagy vetésre váró területek kellő mennyiségű nedvességet kaptak a gyors és egyöntetű keléshez, és a talaj átnedvesedése is kedvezett a jobb minőségű talajmunkáknak. Az aratásra váró napraforgónak nem jött jól a csapadék, de a tányérbetegségeknek szerencsére még kevés idejük volt a felszaporodásra.

Az erősebben fertőzött területeken a fehérpenészes (szklerotíniás) tányérrothadás mértéke még nem haladja meg az 5 százalékos szintet, és hasonló nagyságrendű a szürkepenészes (botrítiszes) tányérok száma is. A növények gyors felszáradása esetén az aratás kezdetéig nem tud növekedni a fertőzés, de ha a napokban további esőzések lesznek, az károsan hathat a termés minőségére, és nagyobb lesz a termésveszteség. A makrofominás szártörés miatti veszteségek elsősorban ott növekedhetnek, ahol a szél ledönti a beteg növényeket, és a betakarító gépek nem képesek learatni azt. Az ütemes aratás utáni gyors és jó minőségű száraprítás megkönnyíti az őszi kalászosok vetése előtti talajmunkákat.

Már csak a csemegekukorica táblákon lehet találni friss kukoricamoly-fertőzést, de ott jellemzően védekeznek a kártevő ellen, ezért nem lesz magas a kártétel. A takarmány céljából termesztett kukoricatáblákon viszont általánosan magas a fertőzés, nagyon sok lesz a csőkártétel is. Ugyan újabb fertőzés már nem várható, de a kukoricamoly és hozzá társult gyapottok-bagolylepke általi kár  sokfelé magas lehet. A szeptember eleje óta lehullott csapadék miatt máris megjelentek a fuzáriummal fertőzött kukoricacsövek. Ha további esőzések lesznek a következő napokban, a fuzáriumfertőzés erősödni fog, ezért figyelemmel kell kísérni a betegség terjedését, és szükség esetén korábban kell megkezdeni az aratást.


Miközben már több helyen elvetették az őszi káposztarepcét, még most is igen sok az elhanyagolt repce-árvakelés. Ezeken növényeken a nyár folyamán felnövekedett egy kártevőgeneráció. Az ilyen táblák szomszédságában még a rovarölő szerrel csávázva elvetett növények sincsenek biztonságban az áttelepülő kártevőktől. Az árvakelések korábbi felszámolása elengedhetetlen fontosságú lett volna a fertőzési lánc megszakítása érdekében, ha ez elmaradt, akkor számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre. Ugyanez a veszély leselkedik a hamarosan elvetendő őszi árpára és búzára a nyár folyamán elhanyagolt kalászos gabonatarlók irányából. Az árvakeléseken már most jelentős a levélfoltosság, a lisztharmat, a rozsda és a levéltetű jelenléte, de még van lehetőség ezek felszámolására.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13