Jövő májustól mindenhol kivédhetik a jégesőket

agrarszektor.hu
Az 1,8 milliárd forint költségű országos jégkár-mérséklő rendszert 2018 májusában helyezik üzembe. A költségeket a gazdák kárenyhítési befizetéseiből, illetve költségvetési forrásokból finanszírozzák majd. Ha felépül a rendszer, az éves kárarány akár egy százalékra csökkenhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amellyel évi több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el a mezőgazdaságban - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Az országos jégkár-mérséklő rendszer kiépítésének 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési pályázaton keresztül finanszírozzák, a kormány kiemelt beruházásként kezeli a megvalósítást. A mintegy 1,5 milliárd forintos éves működési költségeket a gazdák kárenyhítési befizetéseiből finanszírozzák, kiegészítve a kormányzati költségvetés forrásaival.

Csaknem ezer, talajon elhelyezett generátorból áll majd a rendszer, amely az egész ország területét képes lesz megvédeni a nagy jégesőktől. A generátorok egyharmada a legnehezebben megközelíthető területeken automata lesz, ezek központi indítással működnek majd. A többi generátort viszont önkénteseknek kell kezelniük a megfelelő időben, akiknek már zajlik a toborzása.

Jégesőkre leginkább májustól kezdődően öt hónapon át lehet számítani - hangsúlyozta Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke. A jégkár-mérséklő rendszer úgy működik, hogy a generátorok az érkező front előtt legalább két órával ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, amely a felső légtérbe jutva megakadályozza, hogy nagy méretű jégkristályok alakuljanak ki. A több, de kisebb jégszemcse nem, vagy kevésbé okoz kárt. Tízszer tíz kilométeres négyzethálót vetítve az ország területére, minden metszéspontba el kell helyezni egy generátort - tette hozzá Hubai Imre.

Három dunántúli megyében, Somogy, Baranya és Tolna megyében már működik egy 141 generátorból álló hálózat, amely része lesz az országos hálózatnak. A tapasztalatok szerint a rendszernek köszönhetően a kárarány az egy százalékot sem éri el évente, míg az azt megelőző időszakban ezeken a területeken 4-4,5 százalékos volt az átlagos kárarány.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03