2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Növény

Jövő májustól mindenhol kivédhetik a jégesőket

Az 1,8 milliárd forint költségű országos jégkár-mérséklő rendszert 2018 májusában helyezik üzembe. A költségeket a gazdák kárenyhítési befizetéseiből, illetve költségvetési forrásokból finanszírozzák majd. Ha felépül a rendszer, az éves kárarány akár egy százalékra csökkenhet.
 
 

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amellyel évi több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el a mezőgazdaságban - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Az országos jégkár-mérséklő rendszer kiépítésének 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési pályázaton keresztül finanszírozzák, a kormány kiemelt beruházásként kezeli a megvalósítást. A mintegy 1,5 milliárd forintos éves működési költségeket a gazdák kárenyhítési befizetéseiből finanszírozzák, kiegészítve a kormányzati költségvetés forrásaival.

Csaknem ezer, talajon elhelyezett generátorból áll majd a rendszer, amely az egész ország területét képes lesz megvédeni a nagy jégesőktől. A generátorok egyharmada a legnehezebben megközelíthető területeken automata lesz, ezek központi indítással működnek majd. A többi generátort viszont önkénteseknek kell kezelniük a megfelelő időben, akiknek már zajlik a toborzása.

Jégesőkre leginkább májustól kezdődően öt hónapon át lehet számítani – hangsúlyozta Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke. A jégkár-mérséklő rendszer úgy működik, hogy a generátorok az érkező front előtt legalább két órával ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, amely a felső légtérbe jutva megakadályozza, hogy nagy méretű jégkristályok alakuljanak ki. A több, de kisebb jégszemcse nem, vagy kevésbé okoz kárt. Tízszer tíz kilométeres négyzethálót vetítve az ország területére, minden metszéspontba el kell helyezni egy generátort – tette hozzá Hubai Imre.

Három dunántúli megyében, Somogy, Baranya és Tolna megyében már működik egy 141 generátorból álló hálózat, amely része lesz az országos hálózatnak. A tapasztalatok szerint a rendszernek köszönhetően a kárarány az egy százalékot sem éri el évente, míg az azt megelőző időszakban ezeken a területeken 4-4,5 százalékos volt az átlagos kárarány.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu