2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Hírek - Növény

Jövőre kiszámíthatóbb jövedelmet ígér a Magyar Cukor: másképp számítják a répaárat

Tavaly sokan elkeseredtek a cukorrépaárakon, és bőszen fogadkoztak, hogy felhagynak a termeléssel. Ez azért nem ilyen egyszerű, annál azért drágább ez a géppark, hogy tétlenül álljon. A termőterületcsökkenés azonban könyörtelenül bekövetkezett. Ez fáj a magyar cukorgyárnak is. Idén új szerződéssel rukkolnak elő.
 
 

"Idén mindössze 11 ezer hektárról takarítják be a kaposvári cukorgyárnak szánt termést (hozzávetőleg 2500 hektár pedig a horvátokkal szerződött le idén tavasszal). Ez 21 százalékos csökkenés a megszokott répaterülethez képest. Viszont nálunk a hozamokkal várhatóan nem lesz baj" - mondja az agrárszektor.hu-nak Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. igazgatója.  Ahogy arról már írtunk, a 2017-ben megszüntetett cukorrépakvóta tavaly tönkrevágta a piaci árakat, és ennek hatására idén meredeken zuhant a répavetési kedv. Nemcsak nálunk, egész Európában. Mindehhez hozzájön, hogy másutt a hozamok is gyengék idén.

Két fajsúlyos termelőnél, Franciaországban 10, Lengyelországban 9 százalékkal lesz kevesebb a várható cukorrépatermés, mint az ötéves átlag, és Németországban is 3 százalékkal szerényebb a becsült mennyiség.

 

Hamarosan kijövünk a 2020-ra szóló szerződéssel, ami több szempontból új lesz. Az átvett cukorrépa ára kevésbé függ majd az aktuális cukorártól, így egy jóval kiszámíthatóbb gazdálkodási környezetet teremt a partnereink számára. Azt reméljük, hogy így visszaállítható lesz a korábbi 14-15 ezer hektáros répaterület"

 - magyaráz az igazgató, aki szerint idén a hektáronkénti répatermés meghaladhatja a 65 tonnát. A gyár kapacitásai napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását teszik lehetővé. Ezt teljesen ki is használják, csak a kampányidőszak rövidül le 120-ról 100 napra. Hogy mennyire nehéz a helyzet, azt jól mutatja, hogy az egész kontinenst érintő cukorkrízisben 7 gyár végleg felhagyott a termeléssel Európában. Az közösség most egymillió tonnával kevesebb a cukorral rendelkezik, mint tavaly ilyenkor. Ez lassan, de biztosan a cukorárakon is meglátszik.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

"Jónak ígérkezik a répa minősége, legalábbis a tavalyihoz hasonló rothadási tünetek nem jelentkeznek az eddigi tapasztalatok alapján. A cukortartalom 16 százalék alatt várható, de korai még erről beszélni, hiszen csak most kezdődött a kampány " - folytatja Kovács Gergely. A gazdaságok nem hagytak fel a kultúrával - hiszen a gépeknek dolgozniuk kell -, csak csökkentették a répa termőterületét. Jobb feltételek mellett ismét növelni tudják a részarányát a földeken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu