2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Növény

Kampány a glifozát betiltásáért: ellenőrizték a magyar aláírásokat

A magyar Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta azt a jelentést, amely a glifozát betiltását célzó európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szól. A kezdeményezéssel a szervezők nem csak a növényvédőszer-hatóanyag betiltását akarják elérni, hanem kérik, hogy a bizottság vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást is.
 
 

Elfogadta a "Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől" elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásának ellenőrzéséről szóló jelentést az NVB. A kezdeményezés szervezői azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be az egészségre és környezetre kockázatos glifozátot.

Emellett szorgalmazzák, hogy a bizottság vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást és határozzon meg olyan kötelező célszámokat, amelyek az egész Európai Unióban csökkentik a növényvédő szerek használatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb gyomirtóját.

Mi az európai polgári kezdeményezés?
Az európai polgári kezdeményezés jogintézményét a Lisszaboni Szerződés hozta létre, és az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés "uniós kompetenciába" tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen minimum egymillió aláírás gyűljön össze. Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírás kell, hogy összegyűljön a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 15 750 szignót jelent.


Az Európai Bizottság januárban regisztrálta a polgári kezdeményezést, a kezdeményezés szervezői július 2-án állították le a gyűjtést. Magyarországon  és adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) adták le. Az aláírásokat az NVI ellenőrizte és megállapította, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 5900 érvényes. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják azt az Európai Bizottsághoz. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu