Kegyetlen tréfát űz a magyar gazdákkal az időjárás: egyik baj jön a másik után

Kegyetlen tréfát űz a magyar gazdákkal az időjárás: egyik baj jön a másik után

agrarszektor.hu
A múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt csapadékot is hozott, bár főként a Dunántúlon és az északi országrészben nedvesedtek át a talajok, az Alföldön további esőkre van szükség a repce fejlődéséhez és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez. Az előttünk álló napokban a keleti, északkeleti tájakon várható még számottevő mennyiségű csapadék.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét második felében a megelőző hetekhez képest nedvesebb léghullámok érkeztek fölénk. Szerdán és csütörtökön csak elszórtan fordultak elő kisebb esők, záporok, majd pénteken nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érte el hazánkat, és az esős idő szombaton is folytatódott - írja a met.hu. Összességében a Dunántúlon és az északkeleti határszélen esett a legnagyobb mennyiség, 20-45 mm, míg a Dunától keletre 5 és 20 mm közötti összegek voltak jellemzőek. Vasárnap átmeneti szárazabb időjárás után hétfőn hajnaltól ismét sokfelé eredt el az eső, és a Dunántúl nyugati felén ekkor újabb 10-30 mm esett, de máshol is előfordultak kisebb záporok. A talajok felszíne bár sokfelé sárossá vált átmenetileg, de a lehullott csapadék csak a Dunántúlon és az északi országrészben nedvesítette át a felső 20 cm-es réteget. Mélyebb rétegekbe csak a nyugati határszélen jutott a nedvességből, a felső fél méter a Tiszántúl jelentős részén továbbra is kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a 40%-ot sem a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé kezdik meg a betakarítását. Optimális volt az idő a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához. Folyamatban van az alma és a körte szedése, és a szüret is. A repce számára azonban komoly kihívást jelentett, hogy az augusztus végén, szeptember elején még jó talajnedvességi viszonyok közt elvetett magok a kelés után egyre kevesebb nedvességet találtak a talajban, a növény fejlődését különösen az Alföldön nehezítette a vízhiány, és arrafelé további csapadékra van szüksége a hiányosan, gyengén kelt állományoknak. Az őszi kalászosok vetését megelőző talaj előkészítő munkákat szintén megnehezítette a szeptemberi szárazság. A jó magágy készítéséhez nagy szükség van még az esőre.

A héten folytatódik a változékony, nagyrészt hűvös, többfelé csapadékos időjárás. Gyakran lesz erősen felhős az ég, hosszabb napos időszakokra főként a Dunántúlon lehet számítani. Kedden átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan valószínű eső, zápor előfordulása. Szerdán északkelet felől ismét egyre többfelé ered el az eső, de csak a Dunától keletre eső területeken, és csütörtökön is az ország keleti felén kell esőre, záporokra számítani. Pénteken csak szórványosan, majd szombat estétől nyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Összességében a héten a Dunántúlon 10-25 mm, az ország keleti felén 20-50 mm csapadék valószínű, északkeleten ennél több is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő. A hét első felében főként a Dunántúlon élénkül, illetve erősödik meg a légmozgás, majd péntektől országszerte élénk, szombaton erős, helyenként viharos lesz a délies szél. A hőmérséklet a hét első felében nem emelkedik számottevően, a 6-13 fokos reggelek után napközben 17-22 fokig melegszik a levegő, a naposabb nyugati tájakon várható melegebb, északkeleten hűvösebb idő. A jelenlegi számítások szerint szombaton erőteljes déli áramlással átmenetileg visszatér a meleg, és az Alföldön 25 fok fölé melegszik a levegő, de vasárnaptól ismét lehűlésre van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?