Kemény mínuszokkal csap le az újabb fagy az országra: erre jobb lesz felkészülni

Kemény mínuszokkal csap le az újabb fagy az országra: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
A múlt héten országszerte megérkezett a már nagyon várt csapadék, áztató esők öntöztek, így kellő módon átnedvesedhettek a talajok. Az évszakhoz képest hűvös időjárás azonban hátráltatja a vegetáció fejlődését, és késést szenved kapás növényeink vetése is. Bár valamelyest melegszik az idő, de az előttünk álló héten sem valószínű 20 foknál melegebb, viszont a hétvégén visszatérnek a hajnali fagyok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt egy hét gyakran csapadékos időjárása jelentősen csökkentette a tavasz első felében kialakult szárazságot - írja a met.hu. Jellemzően 10 és 30 mm közötti eső esett, bár középhegységeinkben jelentős hóréteg is kialakult a múlt hét első felében. A legnagyobb mennyiség, helyenként 30-45 mm éppen a múlt hét elejéig leginkább száraz észak-dunántúli és Budapest környéki területeken hullott. Bár számottevően enyhült a szárazság, az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége a Dunántúl nagy részén és az Alföldön is sokfelé még mindig 15-25 mm-rel elmarad az átlagos értékektől. Eleinte a talajok felszín közeli rétege nedvesedett át, de a hét végére már a teljes felső egy méteren nőtt a nedvességtartalom. Így a felső 20 centiméteres talajréteg nedvessége 50 és 100% között alakul a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában, a felső egy méteres rétegben pedig jellemzően 70 és 90% között alakul ez az érték.

Ugyanakkor a hőmérséklet jelentősen elmaradt az elmúlt napokban az ilyenkor megszokott értékektől, az elmúlt 5 nap átlaghőmérséklete 5-6 fokkal alakult hidegebben a sokéves átlagnál. Csütörtökön a délnyugati határszélen, míg pénteken nyugaton és északon is, majd szombaton északon és keleten csökkent fagypont alá a hőmérséklet a hajnali órákban, ezeken a tájakon 0 - -3 fokos fagyok voltak jellemzőek. A délutáni maximumok csütörtökön és pénteken országszerte 10 fok alatt, és a hétvégén is csak kevéssel a fölött alakultak, de a tartósan borult, csapadékos tájakon ekkor sem érték el a 10 fokot. Így az 5 cm-en mért talajhőmérséklet sem növekedett számottevően a hét közepi értékekhez képest, továbbra is 7 és 10 fok között alakul a napi átlaga.

A bokrosodás végének fenológiai fázisában járó őszi kalászosok és a zöldbimbós állapotban levő, néhol már virágozni kezdő repce állományok számára egyaránt igen jól jött a múlt heti csapadék, ahogy a már sokfelé elvetett tavaszi kalászosok és napraforgó csírázásához és keléséhez is nagy szükség volt az áztató esőre. A kukorica vetése időben már aktuális, és most a kellő nedvességet is megkapták a talajok, azonban a talajhőmérséklet ismét 10 fok alá esett vissza, és csak lassan melegszik, ezzel együtt egyre többfelé kezdik ezt a munkát is.

Forrás: MTI/Varga György

A gyümölcsösökben az idén tavasszal is jelentős fagykárok keletkeztek. A márciusi -6, -10 fokos hidegek elsősorban a déli és középső országrész mandula és kajszi rügyeiben okoztak károkat, majd az áprilisi fagyok, mikor több alkalommal is -3 - -6 fokig, néhol -9 fokig csökkent a hőmérséklet, már a többi csonthéjas gyümölcs rügyeiben, virágaiban is kár tett. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától is. A mért hőmérsékleti adatok alapján a tavalyihoz hasonlóan idén is komoly fagykárokat szenvedtek a gyümölcsösök.

A hét első felében megmarad időjárásunk csapadékos jellege. Bár keddtől több napsütésre számíthatunk, de az erőteljes nappali gomolyfelhő képződés mellett főként nyugaton és északon alakulnak ki többfelé záporok, zivatarok. Szerdán átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan, nagyobb eséllyel keleten várhatók záporok, zivatarok. Csütörtökön nyugat felől hidegfront érkezik, így ismét országos csapadékra, esőre, záporokra, zivatarokra van kilátás. Kedden és szerdán csak helyenként kell élénk széllökésekre számítani, illetve zivatarok környezetében erősödik meg a szél, csütörtökön és pénteken azonban nagy területen várható erős légmozgás. A hőmérséklet a hét első felében a hajnali órákban is kevéssel fagypont fölött alakul, napközben pedig kedden 15 fok körüli értékekre emelkedik, és csütörtökig további 2-3 fokos melegedésre lehet számítani. Péntektől a hét további részében csak kevés helyen alakulnak ki záporok, ugyanakkor a hidegfront ismét megtöri a melegedést, és visszatérnek a hajnali fagyok. Éjszakánként főként északkeleten és a fagyzugos tájakon -3 - -4 fokig is lehűlhet a levegő. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlagértéke csütörtökre az ország nagy részén már meghaladja a 10 fokot, a hét második felében azonban ismét csökkenni kezd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58