Kemény viharok pusztíthatják a termést

agrarszektor.hu
A következő 6-8 napban alapvetően forró kánikulára lehet számítani, főleg vasárnap. Szerdától viszont sokfelé találkozhatunk majd záporokkal és zivatarokkal. Az ország nagyobb részét érintő jelentős csapadékhiány pedig csak foltokban enyhül. A zivatarmentes napokon aratásra való idő ígérkezik. A jövő hét második felében lehet nagyobb mennyiségű csapadék és akkor várhatóan a nagy meleg is mérséklődik majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hét eddig eltelt részében is kánikulai melegben volt részünk, sokfelé 30 fokot meghaladó csúcshőmérséklettel, amelyet csak szerdán enyhített foltokban záporeső. Sajnos az esővel Bács-Kiskun, Csongrád, Heves és Borsod megyében sokfelé jég és viharos szél is járt, ami nagy károkat okozott a mezőgazdaságban is. Nagyobb mennyiségű, a talajt átáztató eső azonban ezeken a részeken is csak sávokban alakult ki. Miközben az ország nagyobb részén egyre súlyosabb az aszályhelyzet, a talaj sokfelé szinte csontszáraz, Heves megyében például kisebb körzetekben áll a víz a földeken - írja a met.hu.

Az aszály leginkább a kukorica és a napraforgó, ill. a szálastakarmányok számára jelent egyre súlyosabb gondot.

 A talaj hőmérséklete a felső 20 centiméteres rétegben országszerte jóval 20 fok fölött alakul, és ez a következő napokban csak emelkedni fog.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben tovább nőnek a különbségek az ország egyes tájai között. Északon 410 és 460 foknap között van ez az érték, az ország déli felén jellemzően 460 és 520 foknap körül járunk. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, illetve kevéssel a fölött járnak.

A met.hu vegetációs index (NDVI) térképén nyomon követhető a talaj kiszáradásával együtt a növényzet száradása, a kalászosok és a repce érése, valamint az is, hogy a kukorica és napraforgó sokfelé megrekedt a fejlődésben). Az erdők NDVI értéke is lassan csökken.

A hét további napjain alapvetően még kánikulai melegre van kilátás. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30 fok fölött, helyenként 35 fok körül alakul. A jövő hét második felében várható majd a meleg mérséklődése.

Vasárnap és szerdától sokfelé várható záporeső, zivatar. A jelenlegi számítások szerint sajnos sokfelé igen heves, károkozó események is lehetnek minden zivatarra esélyes napon.

Helyenként felhőszakadás is előfordulhat, de jellemzőbb lesz a nagyméretű, 2 centiméternél is nagyobb jég és az óránként a 100 kilométert is meghaladó széllökések. A mai napon nagyon nagy sebességgel rohanó zivatarcellák is kialakulhatnak, és a legerősebb széllökések is ekkor várhatók. Szélcsendesebb napnak szinte csak a szombat ígérkezik a jövő hét közepéig.

A levegő páratartalma a csapadékos időszakokat leszámítva nagyrészt nagyon alacsonyan alakul. Inkább csak az esőt követően, illetve éjjel lehet 80 százalék fölött. Napközben lecsökken, sőt délutánonként ismét várható légköri szárazság, ami 30 százalék alatti páratartalmat és 30 fok fölötti hőmérséklet jelent. A magas napállás és az erős UV-B sugárzás miatt perzselés is előfordulhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?