Kertészet: még ezernyi lehetőséget tartogat!

agrarszektor.hu
Csütörtökön rendezték meg Szegeden a Zsendülés V. Kertészeti Konferenciát. A rendezvényen az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az agrárágazat és ezen beül a kertészet is sikeres maradhasson. A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül a legmunkaigényesebb terület, 300-350 ezer család megélhetését biztosítja Magyarországon. A szektor kibocsátása tavaly meghaladta 356 milliárd forintot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendezvényen elhangzott, hogy a szabadföldi zöldségfélék termesztése mintegy 79 ezer hektáron folyik, a legjelentősebb a csemegekukorica 30 ezer és a zöldborsó 20 ezer hektárral. Elsődleges cél a terméshozamok, a minőségi árukihozatal növelése és a hatékonyság javítása. Farkas Sándor államtitkár rámutatott arra, hogy a hazai feldolgozóipar kapacitásnövelése elsősorban a termelői tulajdonú feldolgozók létrehozásával valósítható meg.

Farkas Sándor (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt )

Tavaly 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, ebből 1550 hektáron paprikát, 370 hektáron paradicsomot, 350 hektáron salátaféléket állítanak elő. A növényházi felület az ezredfordulón még meglévő 6 ezer hektárról 3800 hektárra csökkent, ezt azonban a technológiai fejlődés következtében - az uborkát és a fejeskáposztát kivéve - nem követte a termésmennyiség csökkenése - mondta az államtitkár. A jelenlegi pénzügyi ciklusban 149 hektár üveg- és fóliaház kialakítására nyújtottak be igényt a gazdák, így az utóbbi 25 év legkomolyabb fejlesztése mehet végbe.


A következő években ezer hektárnyi új üvegház építésére lenne szükség, ezzel a termelés 230 ezer tonnával lenne növelhető

- közölte az államtitkár. A dísznövénytermesztés éves értéke 50-60 milliárd forint. Mintegy 400 faiskolai üzem hozzávetőleg 2900 hektáron működik. A fedett dísznövénytermesztés 315 hektáron, a rózsatő és alanyainak termesztése 170 hektáron folyik. Farkas Sándor szerint a gyógynövénytermesztésben hosszútávon sokkal több lehetőség rejlik, az intenzív termesztésből kieső területek hasznosításával két-háromszorosára lenne emelhető az ágazat kibocsátása. Fontos feladatnak nevezte az öntözött területek növelését is a jelenlegi mintegy 120 ezerről 267 ezer hektárra.

Az országban 68 zöldség-gyümölcs termelői szerveződés működött, piaci részesedésük 22 százalék körül alakult, ezt legalább 45-50 százalékra kellene bővíteni

- mondta az államtitkár. A nyitva álló pályázati lehetőségekről szólva közölte, komplex élelmiszeripari beruházások támogatására hiteltermékkel kombinálva 71,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen több hozzászóló úgy vélte, hogy az ágazat fejlődése érdekében az adózási szabályok módosítására, valamint az áfa csökkentésére lenne szükség.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?