Kertitörpe-apokalipszis sújtja Angliát: egész Európára átterjedhet a példátlan vész?

Kertitörpe-apokalipszis sújtja Angliát: egész Európára átterjedhet a példátlan vész?

agrarszektor.hu
A BBC a Covid által sanyargatott gazdaság egy keveset hallott problémájáról készített riportot: az elmúlt hónapokban tapasztalt súlyos kertitörpe-hiányról. A cikk egyik megszólalója, Ian Byrne elmondta, hogy fél éve nem volt náluk készleten kerti törpe, és ha sikerül is szerezni pár törpét, azonnal túladnak a rövid árun.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Byrne úgy gondolja, hogy Anglia legtöbb kertészeti szaküzlete is ebben a cipőben jár, sőt hasonló a helyzet Európa több országában is. A szakember szerint a kínálat nem tudja követni a keresletet, aminek következtében a kerti törpék ritka jelenségek lettek a boltok polcain - írja a Telex. A koronavírus-járvány alatt sokan új elfoglaltság után néztek, egyre több otthon űzhető hobbi lett népszerűbb, köztük a kertészkedés is. Byrne szerint a már ismert, megszokott kuncsaftok mellet egy teljesen új vevőkör jelent meg, a kertészetek forgalma pedig majdnem megduplázódott. A népszerűség pedig töretlen, hiszen rengetegen szeretnének még kerti törpét vásárolni. 

Ez azonban több problémát is felvet, többek között azt, hogy a beszállítók nem tudnak elég törpét bevinni az országba, a Szuezi-csatornában az elmúlt hetekben kialakult tengeri közlekedési dugó pedig több szállítmányt is tovább késleltetett. Byrne-ék Európa-szerte próbáltak új beszállítókat keresni, sőt, már kínai cégekkel is tárgyaltak, végül arra jutottak, hogy a kertitörpe-aszály oka már a gyártásban is jelentkezik. 

Már a nyersanyag előállítása is probléma, így nincs elegendő sem műanyag, sem kő, sem beton kerti törpéből  

- fogalmazott. Azt pedig még nem lehet tudni egyelőre, hogy az árakat hogyan fogja megváltoztatni a válság, de az biztos, hogy nem kedvező irányba fog billeni a mérleg. 

Byrne tapasztalatait jól alátámasztja a kertészetek angliai képviseleti szervezete, a Garden Centre Association vezetője is. Iain Wylie azt is megjegyezte, hogy a kertitörpe-aszály mellett a kerti bútorokból és egyéb kerti kiegészítőkből is nagy hiány alakult ki. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02