2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Növény

Kész, vége? Évszakok tűnhetnek el a felmelegedés miatt?

Az átlaghőmérséklet emelkedése is közrejátszik abban, hogy eltűnnek az évszakok Magyarországon – mondta Zsebeházi Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat Klímamodellező Csoportjának munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában. A műsorban arról is szó esett, hiába fejlődött rengeteget a technikai és a műszaki háttér, a csapadékot a legnehezebb előrejelezni.
 
 

Egyre inkább eltűnőben vannak az évszakok, ennek az egyik magyarázata, hogy az átlaghőmérséklet emelkedik, vagyis mindegyik évszak melegszik, tehát ahogyan a nyár, úgy a tél, az ősz és a tavasz is, de nem egyenlő mértékben – olvasható az Infostart oldalán. Zsebeházi Gabriella az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy leginkább a tél, illetve a nyár melegszik, és ha a tavaszt és azt őszt úgy definiáljuk, hogy bizonyos hőmérsékletek közé eső évszakok, akkor ezek valóban rövidebbek lesznek, illetve már most is azok.

A szakember ugyanakkor nem tart annak bekövetkezésétől, hogy majd nem lehet megkülönböztetni a négy évszakot, hiszen Magyarország a mérsékelt égövben helyezkedik el, vagyis itt mindig meglesz az, hogy a tél és a nyár közé beékelődnek az átmeneti évszakok. Az OMSZ Klímamodellező Csoportjának munkatársa nem ért egyet azzal a szemlélettel, miszerint régebben pontosabban tudták volna előre jelezni több nap távlatában a várható időjárást, mint napjainkban, hiszen folyamatosan fejlődnek az előrejelző modellek.

Zsebeházi Gabriella kiemelte, hogy évtizedenként körülbelül egy nappal látnak előrébb, ami jelenleg átlagosan egy kéthetes időszakot fed le, de ez nagyban függ az időjárási helyzettől is. Ha egy nyugodt, úgynevezett anticiklon van az ország fölött, amikor nem történnek kirívó változások az időjárásban, akkor viszonylag hosszabb időszakra is nagy pontossággal tudják előre jelezni a várható időjárást. Amikor viszont egy úgynevezett hullámzó frontrendszer éri el az országot, amelynek nagyon változékony lehet a terjedési sebessége, az már jóval bizonytalanabb helyzetet teremt. Ahogyan nagyban kétséges a zivatarok kialakulásának pontos helye, amikor egy viszonylag rövid időszak alatt nagy mennyiségű csapadék hullik – fűzte hozzá a szakember.

Zsebeházi Gabriella arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy az időjárást illetően a hőmérséklet, a szél és az eső közül a csapadékot a legnehezebb előre jelezni, ugyanis a térbeli helyzete is nagyon változékony, hogy hol fog eleredni és mennyi eső fog esni. A második helyen a szelet, a legegyszerűbbnek pedig a hőmérsékletet említette. Az előbbire kitérve emlékeztetett, a szél kialakulásának egy fő oka a különönöző hőmérsékletű területek között kialakuló nyomáskülönbség, hiszen a hidegebb levegő sűrűbb, mint a meleg. Ennek ellenére nem anyira egyszerű a kérdés, hogy az ember megvizsgálja két város hőmérsékletét, és abból tudni fogja, hogy merről fog fújni a szél.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó