2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Növény

Ketyeg az óra: ezt a kötelezettségüket már csak egy hétig teljesíthetik a gazdák

Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (a továbbiakban: Zöldítés rendelet) 1. § 20. pontja alapján az ökológiai jelentőségű másodvetést tárgyév október 1. napjáig kell elvetni. Az október 1-jét követően elvetett ökológiai másodvetés bejelentésére nincs lehetőség.
 
 

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV.5.) FM rendelet 20. §-a alapján a másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben, mely a másodvetés elfogadhatóságának feltétele. Amennyiben tehát a tényleges vetés dátuma és a tényleges vetés dátumának bejelentésének napja között több mint 15 nap telik el, az ökológiai másodvetés elutasításra kerül, olvasható a Magyar Államkincstár oldalán.

A Kincstár arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zöldítés rendelet 22. § 3. pontja alapján az ökológiai másodvetésnek a tényleges vetéstől számított legalább 60 napig a mezőgazdasági termelő földterületén kell lenni, mely időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát. Amennyiben az ökológiai másodvetés a vetést követő 60 napon belül beforgatásra vagy betakarításra kerül, abban az esetben az EFA másodvetés elfogadására nincs lehetőség.

Amennyiben az ökológiai másodvetés vetésekor bejelentett növények keveréke a tervezetthez képest eltér, de a Zöldítés rendelet 3. mellékletében meghatározott EFA másodvetésként figyelembe vehető növények keverékét vetette, abban az esetben az egységes kérelemben a tényleges vetés bejelentésekor a valóságnak megfelelően az elvetett növényeket jelentse be (az egységes kérelemben nincs lehetőség olyan kultúra megjelölésére, ami nem felel meg az EFA másodvetés követelményeinek). A mezőgazdasági termelő a megfelelő vetőmag elvetését gazdálkodási naplóval tudja igazolni.

Előfordulhat továbbá olyan eset, amikor az ökológiai másodvetést nem a tervezett helyen valósítják meg. Ebben az esetben az egységes kérelem beadó felületén törölni kell az érintett tervezett másodvetést és pontosításként kell felvenni a megvalósítás helyén azt. Ebben a 2020. évi egységes kérelem adatváltozás felhasználói kézikönyvének 2.3.2.10.3. pontja nyújt segítséget mindenkinek, amely az alábbi linken található meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu