2019. december 5. csütörtök Vilma

Hírek - Növény

Kevesebb gyümölcs lehet idén, nőhetnek az árak

Jelentősebb fagykárokkal lehet számolni az ország északi és észak-keleti részében. Márciusban és áprilisban négy-öt olyan éjszaka is volt, amikor jóval nulla fok alá csökkent a hőmérséklet.
 
 

Északon és észak-keleten komoly károkat okozott a fagy. Az elmúlt két hónapban négy-öt olyan éjszaka is volt, amikor mínusz 2, mínusz 4,5 fokig csökkent a hőmérséklet, és ez jelentősebb terméskiesést okozhat bizonyos gyümölcsöknél – mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. Az alacsonyabb termés gyakran árdrágulással párosul.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Már látható, hogy a múlt heti hidegfront nem okozott olyat nagy problémát, mint a korábbi fagyos időjárás. A FruitVeB szerint összességében kedvező volt az elmúlt napok szokatlan időjárása. Úgy vélik, jókor jött a mezőgazdaságnak, és így a gyümölcsösöknek is a lehullott csapadék, amely részben pótolta a talaj hiányzó nedvességtartalmát. A hó pedig csak kisebb károkat okozott, mivel a hőmérséklet nem csökkent 0 Celsius-fok alá.

A zöldség-gyümölcs ágazatban évente átlagosan mintegy 20–30 milliárd forint kárt okoznak a tavaszi fagyok, és mintegy 15–25 milliárd forintnyit a jégverés. A csapadékhiány – az aszály – okozta kiesés azonban jelentősebb, minimálisan 40 milliárd forint évente.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu