Kevesebb napsütés, több eső: ilyen idő várható ma

MTI
Kedden több helyen várható erőteljes gomolyfelhő-képződés, jelentős mennyiségű eső azonban inkább csak a Dunántúlon lehet. Az egész hetet tekintve viszont mérséklődik az aszály, és további jelentős mennyiségű csapadék várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedden a többórás napsütés mellett több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, a déli tájakon pedig felhősebb körzetek is lehetnek - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúlon számíthatunk nagyobb számban záporra, helyenként zivatarra, akár még éjszaka is, másutt inkább csak néhol lehet futó zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél északkeleten megerősödik, átmeneti szélerősödés pedig zivatarban is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 12 fok között alakul, de a derült, szélcsendes északi tájakon 1, 4 fok közé is lehűlhet a levegő, ott gyenge talajmenti fagy sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 24 fok között valószínű.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A múlt hét második feléig tartó szárazságot pénteken megszüntető légörvénynek köszönhetően az ország nagyobb részén 5-15 milliméter csapadék esett, de a Duna-Tisza köze jelentős területén, Nógrád megyében, valamint a Tiszántúl nagyobb részén csak 0-5 milliméter. Ez pedig a talajnak csak a felső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni, és azóta már el is párolgott vagy épp csak a port verte el. Ahol legalább 10 milliméter eső esett, ott a növények gyors fejlődése várható. A talaj felső 20 centiméteres rétegének nedvességtartalma a Dunántúlon, valamint Heves és Borsod megyében jelentősen nőtt, de máshol 30 százalék alatt van, Csongrád megyében például a felső 50 centiméter nedvességtartalma is sokfelé a kritikus 40 százalékos érték alá csökkent. 

MTI Fotó: Kovács Attila

Az OMSZ szerint ezen a héten többször és sokfelé csapadékos idő várható, szerdáig főleg délen és a Dunántúlon, majd a hét második felében országszerte, a heti csapadékmennyiség 15 és 30 milliméter között valószínű, néhány helyen ennél is több lehet, így a talaj vízkészlete a jelentősen nőhet. Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, amelyet a növényvédőszeres-permetezésnél kell számításba venni.

A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, "kizöldül" az ország, ez a csapadékkal párosulva véget vet a szárazfű tüzes időszaknak - írta a meteorológiai szolgálat. Megjegyezték, hogy a napokban sokféle gyümölcsfa virágzik, aminek kedvez a meleg időjárás, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jellemzően 10-12 fok körül van és a mélyebb rétegek sem hidegebbek, ami már megfelelő a kukorica vetéséhez. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?